Komercijalne televizije u informativnim emisijama krše novinarski kodeks i medijske zakone

kamera

Beograd, 06. mart 2020. – Analiza sadržaja informativnih emisija komercijalnih televizija pokazala je da one nisu poštovale odredbe zakona o javnom informisanju, zakona o elektronskim medijima i Kodeks novinara Srbije, dok su na javnim servisima „otvorena vrata“ za različite vrste uticaja zbog kombinacije načina na koji se finansiraju.

Medijski ekspert Siniša Isakov poručio da na javnim servisima treba poboljšati ravnotežu između vlasti i opozicije i građana, prilikom izbora sagovornika praviti muško-ženski balans i sankcionisati potencijalni govor mržnje političara.

Izjave relevantnih aktera treba selektovati prema njihovoj informativnoj vrednosti, odnosno prostor javnih servisa ne koristiti za prikriveno reklamiranje ekonomskih subjekata, napomenuo je Isakov na opredstavljanju analize Novosadske novinarske škole o sadržaju informativnih emisija televizija sa nacionalnom frrekvencijom.

Javni servisi u Srbiji finansiranju se kroz kombinaciju budžetskog novca, takse, a delom iz marketinga i jasno je da su otvorena vrata za razne uticaje, rekao je Isakov i napomenuo da se u zemlji, u kojoj javni servis ne radi dobro, ne može se očekivati ni da komercijalni mediji rade dobro.

Javni servisi treba da rade za građane, da ih građani finansiraju, jer odatle crpe svoju autonomiju, dodao je Isakov, koji je predstavio analizu sadržaja Dnevnika RTV u 17 sati i 22 sata, kao i Drugiog dnevnika RTS od 15. juna do 15. avgusta.

Saradnik Novosadske novinarske škole Stefan Janjić rekao je da je analiza sadržaja informativnih emisija komercijalnih televizija pokazala da one nisu poštovale odredbe zakona o javnom informisanju, zakona o elektronskim medijima i Kodeks novinara Srbije.

Janjić je rekao da su predmeti analize bile televizije sa nacionalnom pokrivenošću – Pink, O2, Hepi i Prva od 12. novembra do 12. decembra i to centralne informativne emisije i jutarnji programi, odnosno 48 sati informativnog programa.

Pink karakteriše emitovanje integralnih konferencija za novinare predsednika Srbije Aleksandra Vučića na kraju informativnih programa, pa često od trajanja njegovih obraćanja zavisi koliko će trajati i vesti te televizije, rekao je Janjić.

Poseban fenomen, rekao je Janjić, predstavljaju otvorena pisma na televiziji Pink i to njenog vlasnika, a ona strana kojoj se obraća i koja je prikazana „kao zla“ – nema priliku da odgovori.

Janjić je rekao da se ne izveštava o slučaju GIM i Krušik, štrajku u Pošti ili protestima #1od5miliona, dok NIN ne objavi tekst o GIM, ili se Pošta ne oglasi o kašnjenju pošiljki ili Boško Obradović „ne upadne u RTS“.

Naše preporuke možda deluju naivno, ali treba poboljšati balans između vlasti i opozicije i dati više medijskog prostora, posebno osetljivim grupama, sugerisao je Janjić.

Istraživač Novosadske novinarske škole Sandra Maksimović govorila je o analizi jutarnjih programa televizija sa nacionalnim frekvencijama, RTS, RTV, Pink, Prva i Hepi.

Javni servisi biraju teme kulture i društva za jutranji program, dok komercijalnim televizijama dominira politika, rekla je Maksimović i navela da su informativni segmenti u jutarnjim programima javnih servisa – površni.

Komercijalne televizije počinju svoje jutarnje programe izveštavanjem o aktivnostima predsednika Srbije, a nekad i on sam to čini, istakla je Maksimović i navela da se ne čuje druga strana, opozicija, stručnjaci i drugi, već isključivo dominira izvršna vlast.

Prisustvo „druge strane“ nije odlika ni javnih servisa, dodala je ona i ukazala da Pink i Hepi neguju taj pristup agresivnih komentatora, koji su tu sa ciljem da pokažu svoju političku pripadnost koliko god mogu.

Maksimović je navela da je za sve vreme monitoringa samo jedna osoba bila u ime opozicije – lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, koji je više kudio opoziciju i hvalio vlast.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…