Kome se upućuje prigovor na račun za električnu energiju ili prirodni gas

sijalice

Kupac električne energije i prirodnog gasa u slučaju sumnje u ispostavljeni račun, ima pravo da:

1.Podnese reklamaciju na ispostavljeni račun snabdevaču, koji je dužan da po reklamaciji na račun za električnu energiju odluči u roku od 8 dana od dana prijema reklamacije (član 35. Uredbe o uslovima isporuke i snabdevanja električnom energijom), odnosno za prirodni gas u roku od 15 dana od dana prijema reklamacije (član 58. Zakona o zaštiti potrošača).

2.Ako je nezadovoljan načinom rešavanja reklamacije, kupac pravnu zaštitu može ostvariti na sledeći način:

AERS a) Za proveru iskazanih tarifa u smislu da li su iste propisane metodologijama za određivanje cene električne energije i prirodnog gasa za javno snabdevanje, kao i iskazanih jediničnih cena, može da se obrati Agenciji za energetiku Republike Srbije (čl. 46 i 67. Zakona o energetici).

b) Ukoliko se primedbe odnose na visinu i način obračuna utrošene električne energije i prirodnog gasa, prijava se podnosi Centru za zaštitu potrošača pri Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija (član 147. Zakona o zaštiti potrošača).

Za proveru svođenja isporučene na obračunsku količinu prirodnog gasa, stranka se može obratiti Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine koje se stara o primeni Uredbe o uslovima za isporuku prirodnog gasa, u saradnji sa Ministarstvom spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija (član 181. Zakona o energetici).

Za javno snabdevanje, obračun može prethodno da se proveri na kalkulatoru postavljenom na sajtu Agencije:

za električnu energiju: www.aers.rs/ Regulacija cena /Električna energija – Kalkulator

za svođenje izmerene na obračunsku količinu prirodnog gasa: www.aers.rs/ Regulacija cena /Prirodni gas – Kalkulator

v) Kada je u pitanju kvalitet električne energije i prirodnog gasa, može se obratiti elektroenergetskim ili inspektorima opreme pod pritiskom (čl. 184, 186. i 187. Zakona o energetici).

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…