Koliko stvarno zarađuju javni beležnici?

Usluge koje građani i privreda plaćaju javnim beležnicima za poslove koji su se ranije obavljali u sudu su i do 100 puta skuplje od nekadašnjih sudskih taksi, saopštili su predstavnici Srpskog advokatskog društva, navodeći podatak da su pojedini notari iz Beograda mesečno ostvarivali promete veće od osam miliona dinara.

Prosečan ukupan prihod po javnom beležniku sa teritorije Prvog osnovnog suda u Beogradu za septembar i oktobar iznosi 55.222 evra, izjavio Dušan Bratić iz Srpskog advokatskog društva na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru.

Od tih ukupnih prihoda treba odbiti stopu poreza na dodatu vrednost od 20 odsto, a tek od novembra i onih 30 odsto, koliko je najavljeno da će notari vraćati u budžet Srbije, rekao je Bratić. Bratić je istakao da advokati nemaju ništa protiv bogaćenja građana, ali je ukazao da je u slučaju notara to bogaćenje ostvareno na štetu državnog budžeta, koji je lišen prihoda od sudskih taksi.

On je objasnio da je država notarima prenela javna ovlašćenja, na osnovu čega su prihodi koji su ranije išli u budžet države sada preusmereni u džepove pojedinaca. Navodeći podatke o zaradama notara, Bratić je pomenuo nekoliko primera, ne navodeći imena niti izvore za svoje podatke. Javni beležnik sa teritorije beogradske opštine Zvezdara je imao ukupan promet od osam miliona i 83 hiljade dinara, a jedan njegov kolega sa Palilule više od sedam miliona, rekao je Bratić.

Njegov kolega, advokat Uroš Tešmanović, naglasio je da su cene za usluge javnih beležnika daleko veće od sudskih taksi koje su za te iste pravne usluge građani i pravna lica plaćali u sudovima. Kao primer, Tešmanović je naveo da je jedno preduzeće u martu 2013. za overu ugovora o hipoteci na nepokretnosti radi uzimanja kredita platilo 710 dinara, a da je ponovna overa tog ugovora kod javnih beležnika koštala 70.560 dinara.

Advokat Vladimir Gajić je ukazao da se proturaju glasine da će advokati 15. decembra prekinuti štrajk, navodeći da to nije tačno i da velika većina njegovih kolega ne pristaje na prekid štrajka dok im se ne ispune zahtevi. Gajić je rekao da su se stekli uslovi da Ustavni sud razmatra zahtev advokata da se pojedine odredbe Zakona o javnim beležnicima proglase neustavnim.

Izvor: Medija centar Beograd/Fonet

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…