Kocijančič: Zabrinuti zbog RTV

Radio-televizija Vojvodine

Portparolka Evropske komisije (EK) Maja Kocijančič izjavila je 17. juna da EK blisko i sa velikom zabrinutošću prati promene koje su se desile na Radio-televiziji Vojvodine (RTV).

Novi Upravni odbor RTV-a smenio je pre mesec dana programskog direktora Slobodana Arežinu, nakon čega su ostavke na funkcije dali generalni direktor Srđan Mihajlović i urednica Prvog programa televizije Marjana Jović, a usledile su i izmene programa.

Kocijančič je agenciji Beta kazala da želi da podseti na veliku odgovornost RTV-a kao javnog servisa.

"RTV ima odgovornost da osigura ispunjavanje najviših standarda u očuvanju javnog interesa, da garantuje kvalitet i raznovrsnost svog programskog sadržaja i da osigura nepristrasnost svoje uređivačke politike, po principu nezavisnosti koja je sadržana u Zakonu iz 2014. godine o javnim medijskim uslugama", kazala je Maja Kocijančič.

Ona je dodala da RTV ima dodatnu, veliku odgovornost u vršenju i ispunjavanju legitimnih očekivanja nacionalnih manjina u odnosu na emitovanje na jezicima nacionalnih manjina.

"Osim toga, podsećamo na značaj stvaranja povoljnog ambijenta u Srbiji u kojem se sloboda izražavanja može ostvariti bez ometanja jačanja nezavisnosti Regulatornog organa za elektronske medije (REM), u cilju bolje podrške uređivačkoj nezavisnosti i obezbeđivanju odgovarajućeg finansiranja javnog emitovanja i nezavisnosti", navela je portparolka EK.

Novi Upravni odbor RTV-a smenio je pre mesec dana programskog direktora Slobodana Arežinu, nakon čega su ostavke na funkcije dali generalni direktor Srđan Mihajlović i urednica Prvog programa televizije Marjana Jović.

Nedugo nakon toga, novo v.d. rukovodstvo pokrajinskog javnog servisa smenilo je i 14 urednika i voditelja informativne redakcije te medijske kuće, nakon čega su se novinari pobunili i javnosti uputili protestna pisma, a poslednje je potpisalo više od 100 zaposlenih na RTV-u.

Novinari su se udružili u Pokret Podrži RTV, koji je organizovao tri velika građanska protesta ispred zgrada javnog servisa, na kojima su zatražene ostavke članova UO, organizovane javne debate o pokrajinskom javnom servisu i zahtevano je vraćanje kolega na njihove nekadašnje radne zadatke.

Organizovali su i blokade ulica i protestne šetnje, kojima se pridružilo više hiljada građana.

Za 17. jun je u Novom Sadu najavljen kontraprotest, koji organizuje sedam javnosti manje poznatih organizacija, a dve od njih – "Patku daj tati" i "Odbrana izborne volje" – registrovane su pre četiri dana.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…