Kocijančić: Važno usvajanje Zakona o finansiranju Vojvodine

Maja Kocijančić

Portparolka Evropske komisije (EK) Maja Kocijančić ocenila je da je važno da se što pre usvoji Zakon o finansiranju nadležnosti Vojvodine, što je i Ustavna obaveza Srbije.

Kocijančić je rekla i da mora da postoji bliska saradnja sa republičkom Vladom kada je reč o sprovođenju zakona na nižim nivoima vlasti i njihovom finansiranju.

"EK prepoznaje da je Srbija poboljšala javne konsultacije o pitanjima koja su u vezi sa pridruživanjem EU. Ipak, niži nivoi vlasti bi trebalo da budu više uključeni u konsultacije o novom zakonodavstvu koje ima lokalni uticaj na njih", navela je Kocijančić za RTV.

Prema njenim rečima, nivo decentralizacije koji će biti primenjen je suverena stvar zemlje kandidata za članstvo.

"Efikasno sprovođenje politika i usluga prema građanima može biti sprovedeno samo uz snažnu posvećenost i slaganje nadležnosti sa resursima na nižim nivoima vlasti", dodala je ona.

Zakon o finansiranju Vojvodine predviđen je Ustavom Srbije, a krajnji rok za donošenje tog zakonskog akta istekao je krajem 2008. godine.

Predlog Zakona o finansiranju Vojvodine nikada se nije našao na dnevnom redu iako su ga najavljivali resorni ministari u nekoliko mandata, a svoje pravo predlaganja zakonskih rešenja nije iskoristila ni Skupština Vojvodine iako se u toj instituciji više puta vodila žustra rasprava na tu temu.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…