1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. Koalicija za slobodu medija: Procesuirati pretnje upućene Jeleni Obućini

Koalicija za slobodu medija: Procesuirati pretnje upućene Jeleni Obućini

Jelena Obućina

Beograd – Koalicija za slobodu medija najoštrije osuđuje medijski napad dnevnika „Alo“ i „Informer“ na novinarku TV „Nova“ Jelenu Obućinu i pretnje izrečene na društvenim mrežama kao rezultat ovakvog targetiranja.

Saopštenje Koalicije za slobodu medija prenosimo u celosti.

Ujedno pozivamo Tužilaštvo da preduzme sve mere kako bi se otkrilo ko stoji iza gnusnih pretnji koji su usledile nakon objavljivanja tekstova pomenutih medija i adekvatno kazni počinioca.

Koalicija ukazuje da su se list „Alo„, i „Informer“ koji je to preneo, poslužili izvrtanjem reči novinarke iz uvoda u Pregled dana Newsmax Adria televizije emitovanog 29. novembra na TV Nova S, čime su novinarku targetirali i izložili opasnosti, nakon čega su usledile pretnje na društvenim mrežama.

Ono što zabrinjava je da način na koji je to učinjeno ukazuje da su ovi listovi namerno, svesno i maliciozno interpretirali novinarkin uvod u kojem ona žargonski, kolokvijalno, kaže da će se Vučićpokopati“ ako se ne „opameti“ u pogledu Kosova i sankcija Rusiji. Ovi mediji su u tekstovima preneli: „Vučiću ili priznaj Kosovo ili ćeš biti pokopan – tajkunski mediji ponovo prete predsedniku Srbije„.

Kao rezultat ovakvih tekstova novinarka je na društvenim mrežama dobila brojne uvrede i pretnje, a u jednoj od njih preti nabijena na kolac i spaljivanje, prikazano u seksualizovanom kontekstu.

Koalicija za slobodu medija smatra da je ovakav tekst, ne samo pokušaj diskreditacije rada novinarke, već i ozbiljno targetiranje i pripremanje situacije za moguće ozbiljnije pretnje i napade.

Takođe, Koalicija ponovo poziva sve relevantne institucije, posebno Ministarstvo informisanja i telekomunikacija u čijoj nadležnosti je sprovođenje Zakona o javnom informisanju i medijima, da reaguju i ovakvo pisanje osude, jer su pretnje i pritisci na novinare neprihvatljivi i opasni, pogotovo kada se događaju u javnom prostoru.

 Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…