Koalicija za integritet: Savet Evrope da ispita da li su poslanici SNS zavisni od Vučića

Foto: Tanjug

Beograd – Koalicija za integritet zatražila je od tela Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO) vanrednu evaluaciju zavisnog položaja narodnih poslanika izabranih na listi Srpske napredne stranke (SNS) u odnosu na predsednika Republike.

Koalicija za integritet čine Biro za društvena istraživanja, Podrinjsko antikorupcijski tim i Institut za istraživanje korupcije Kareja.

Naime, Koalicija, u skladu sa pravilom 34 GRECO, traži vanrednu evaluciju imajući u vidu narušavanje člana Ustava i člana 40 Zakona o sprečavanju korupcije u delu sukoba interesa što za posledicu ima stavljanje u zavisan položaj narodnih poslanika izabranih na listi SNS-a u odnosu na predsednika Republike, naveli su u saopštenju, koje prenosi Beta.

Dodali su da se telu Saveta Evrope obraćaju nakon izostanka postupanja Agencije za sprečavanje korupcije kojoj su se nakon proteklih izbora obratili sa istim zahtevom.

Koalicija u obraćanju navodi da je Aleksandar Vučić od 2017. godine bio i predsednik Republike Srbije i predsednik Srpske napredne stranke, te da je kao predsednik SNS, prema članu 45 statuta te stranke, zadržao pravo da predlaže kandidate na listi za parlamentarne izbore.

Taj simbiotski odnos stvara potencijalni sukob interesa između Vučića, koji uživa znatno veći rejting od stranke SNS u celini, i poslanika Skupštine Srbije koji toj stranci pripadaju“, navode iz Koalicije za integritet.

U saopštenju se dodaje da poslanici pokazujući lojalnost Vučiću, a, uživajući poslaničke privilegije, štite i svoje i stranačke interese, te da štite sebe i od posledica neustavnog ponašanja.

Poslanici su po članu 118 Ustava Srbije obavezni da nadgledaju rad predsednika, ali nisu propisane nikakve sankcije ili posledice za kontrolisanje koje predsednik Republike Srbije vrši nad Skupštinom Srbije.

Koalicija za integritet ocenjuje da se takav odnos očekuje i u novom sazivu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…