1. Početna
  2. Borba protiv korupcije
  3. Koalicija “Za integritet“ protiv dupliranja antikorupcijskih propisa

Koalicija “Za integritet“ protiv dupliranja antikorupcijskih propisa

Integritet

Koalicija „Za integritet“ poziva Narodnu skupštinu Republike Srbije da, u skladu sa svojom nadzornom ulogom, spreči dualizaciju i deinstitucionalizaciju borbe protiv korupcije koja je nastala kao posledica dualizma dva akta, Akcionog plana za primenu Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije i Nacrtom akcionog plana za poglavlje 23.

Uz razumevanje  potrebe izrade Akcionog plana za poglavlje 23 kojim se jasno definiše i prati napredovanje Srbije u ovoj oblasti, taj dokument svojim sadržajem bi mogao da ukaže na potrebu preispitivanja, ali ne i da svojim predlozima/rešenjima menja sadržaj akata koji su usvojeni od legalnih i legitimnih institucija, čime bi se stvorio institicionalni i normativni dualizam, uz urušavanje institucija i obesmišljavanje vladavina prava. 

Konkretan primer je slučaj borbe protiv korupcije na lokalnom nivou, gde,  pored Akcionog plana za primenu Nacionalne strategije kojim je definisan model borbe protiv korupcije, i Nacrtom akcionog plana za poglavlje 23 se planira izrada Strategije za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou. 

Postavlja se pitanje, šta to još pored lokalnih planova za borbu protiv korupcije, primene postojećeg antikorupcijskog zakonodavstva i izrade i primene planova integriteta predviđenih za budžetske korisnike bi sadržala takva jedna strategija? 

Iz ugla moći i uticaja jasno se nazire želja da se borba protiv korupcije izmesti iz Agencije za borbu protiv korupcije kao kontrolnog tela, čiji je osnivač Skupština Srbije i preuzme je izvršna vlast. Drugo objašnjenje se može naći u činjenici da se na ovaj način “kažnjava” Agencija za borbu protiv korupcije zbog pokretanje postupuka protiv ministara pravde i njegovih pomoćnika koji, gle čuda, još uvek kreiraju antikorupcijsko zakonodavstvo, ne osećajući potrebu/empatiju da zbog narušenog javnog integriteta bi trebalo da se izuzmu iz ovog procesa, jer su učešćem u njemu jos jednom došli u sukob interesa, odlučujući o obimu posla i nadležnosti tela koje je donelo prvostepenu odluku da su u sukobu interesa.

Koalicija „Za integritet“ i Biro za društvena istraživanja kao inicijator Koalicije za integritet i inicijator izrade Lokalnih planova za borbu protiv korupcije kojima se predviđa osnivanje lokalnih tela za borbu protiv korupcije bez učešća predstavnika lokalnih funkcionera, službenika i partijskih funkcionera i aktivista javno zahtevaju sastanak sa predstavnicima relevantnih institucija: predsednicom Skupštine Srbije, direktorkom Agencije za borbu protiv korupcije, članovima Saveta za borbu protiv korupcije, minstarkom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, šefom Misije OEBS-a u Srbiji i šefom Delegacije EU u Srbiji. Na tim sastancima želimo da iznesemo dva zahteva.

Prvi, usklađivanje Nacrta akcionog plana za Poglavlje 23 sa sadržajem Akcionog plana za primenu Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, a ako je potrebno i iniciranje izmene sadržaja ovog dokumenta na način da se promena sadržaja izvrši u skladu sa važećim propisima iz oblasti borbe protiv korupcije. Druga opcija je da se Nacrtom akcionog plana za poglavlje 23 predloži izmena Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u delu borbe protiv korupcije na lokalnom nivou. Da bi takva predložena promena zaživela, bilo bi potrebno da se predložena izmena Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije i verifikuje kroz izjašnjavanje poslanika u Skupštini Srbije.

Drugo, predstavljanje primera uspešne prakse Lokalnog antikorupcijskog foruma Grada Niša, koji treba da bude primer za izradu Modela za lokalne antikorupcijske planova koje do septembra ove godine treba da sačini Agencije za borbu protiv korupcije u konstulativnom procesu sa civilnim društvom i Stalnom konferecijom gradova i opština.  Ovom inicijativom želimo da državi “podarimo” petogodišnje iskustvo kako iz Niša, tako i iz ostalih gradova gde je prisutnost lokalnih funkcionera i partijskih predstavnika bila najveća brana uspostavljanja borbe protiv korupcije. Da to nije stvar samo ovih gradova govori nefunkcionisanje onih lokalnih ombudsmana koji su izabrani kao deo partijske raspodele, odnosno Komsija za praćenje primene kodeksa lokalnih funkcionera i službenika koje su u celosti sastavljeni od odbornika. 

Koalicija „Za integritet“ neće dozvoliti da se izada lokalnih planova za borbu protiv korupcije pretvori u izradu još jednog stuba “partijskih Bastilja”, u šta su se pretvorile lokalne samouprave u Srbiji, već na ovaj način želimo da stvorimo “fabrike” integriteta. 

Izvor: Biro za društvena istraživanja – BIRODI

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…