Koalicija: Sprečiti prevaru novinara u Vranju

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) traži da se Vlada Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja hitno odrede prema postupku Agencije za privatizaciju koja je, umesto da prenese sav kapital bez naknade na ime 16 novinara i medijskih radnika RTV Vranje, dve trećine kapitala ove medijske kuće vratila državnom Akcionarskom fondu radi dalje prodaje.

Koalicija ističe da je Agencija za privatizaciju, dajući prednost Zakonu o privatizaciji nad Zakonom o javnom informisanju i medijima, suspendovala pet godina borbe za medijsku reformu i uvođenje evropskih standarda u medijsku sferu.

Iako je po Zakonu o javnom informisanju i medijima i Uredbom o prenosu kapitala bez naknade propisano da se, ukoliko javni poziv za prodaju medija nije objavljen do 1. jula 2015. kao što je slučaj sa RTV Vranje, kapital privatizuje prenosom akcija zaposlenima bez naknade, Agencija za privatizaciju je većinski udeo ipak prenela u Akcionarski fond.

Za Koaliciju je, ukoliko se ne promeni ovakva praksa državne agencije, bez smisla ne samo dosadašnji trud, izgubljeno vreme i novac na reformi medijskog sistema, nego i budući rad na unapređenju medijskog zakonodavstva i njegovog prilagođavanja evropskim standardima.

Koalicija se nada da će Vlada Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja i organizacije koje se bave evrointegracijama Srbije ozbiljno shvatiti da se naopakom primenom zakona ne štite vladavina prava, prava zaposlenih u medijima, ni sloboda medija.

Koalicija će, ako se ne obustavi ovakva primena zakona u privatizaciji medija, prestati da učestvuje u daljim aktivnostima koje država planira u reformi medijskog sektora neophodnoj za evrointegracije Srbije, jer je ovakvo postupanje u suprotnosti sa evropskim vrednostima.

Izvor: Udruženje novinara Srbije

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…