Koalicija prEUgovor: Izrada i (ne)donošenje novog Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije

Poslednjeg četvrtka u mesecu prEUgovor organizuje CHATvrtak – neformalni dijalog stručne javnosti zainteresovane za sprovođenje politika iz oblasti pravosuđa i osnovnih prava (Poglavlje 23) i slobode, bezbednosti i pravde (Poglavlje 24).

Koalicija prEUgovor  poziva zainteresovane da prisustvuju petom po redu CHATvrtku koji će biti održan u Medija centru u četvrtak, 25. februara 2016. godine, sa početkom u 11 časova.

Glavna tema petog CHATvrtka biće kritički osvrt na proces (ne)usvajanja novog Zakona o Agenciji za borbu protiv korpucije, kao i na ključne odredbe Nacrta ovog zakona. Iako je po Akcionom planu za sprovođenje antikorupcijske strategije izrada Nacrta zakona o Agenciji trebalo da bude završena još u septembru 2014, to se još uvek nije dogodilo.

Govornici na petom prEUgovor CHATvrtku će biti:

  • Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija, član Radne grupe za izradu zakona
  • Predstavnik/ca, Agencija za borbu protiv korupcije.

Na petom prEUgovor CHATvrtku će se diskuskutovati o tome:

  • Kako je tekao proces izrade Nacrta zakona u okviru Radne grupe?
  • Koje odredbe novi Zakon mora da sadrži da bi omogućio efektivniji rad Agencije?
  • U kojoj meri su ispunjeni strateški planovi u oblasti borbe protiv korupcije?
  • Postoji li politička volja za borbu protiv korupcije u Srbiji?

Panel diskusija se održava neposredno nakon konferencije Transparentnosti Srbija na kojoj će biti predstavljen Alternativni izveštaj o sprovođenju Strategije za borbu protiv korupcije za 2015. godinu (oblasti političkih aktivnosti, javnih finansija, privatizacije i prevencije korupcije).

Diskusija će biti održana na srpskom jeziku, uz obezbeđen prevod na engleski. CHATvrtak se održava u skladu sa Četam haus pravilom – dozvoljeno je izveštavanje o sadržaju diskusije, ali bez citiranja učesnika diskusije. Nije dozvoljeno snimanje kamerom, diktafonom, ni fotoaparatom.

Zbog ograničenog broja mesta, Koalicija prEUgovor moli zainteresivane  da potvrde učešće najkasnije do srede, 24. febraura u 12 časova mejlom na preugovor@gmail.com.

Koalicija prEUgovor zadržava pravo da primljenu prijavu odbije u nedostatku slobodnih mesta i u slučaju da delokrug rada institucije/organizacije koja je poslala prijavu ne pokriva teme u okviru pomenutih pregovaračkih poglavlja.

Izvor: Koalicija prEUgovor

 

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…