Koalicija prEUgovor: Reforme u Srbiji zaustavljene tokom pandemije korona virusa

Izveštaj o napretku

Beograd, 10. jun 2020. – Tokom pandemije korona virusa Srbiji dodatno je pogoršano stanje u oblasti vladavine prava i još više su ugrožena prava građana i sloboda medija, dok je vladajuća koalicija vodila izbornu kampanju i tokom vanrednog stanja.

To se navodi u novom Alarm izveštaju koalicije prEUgovor, koja prati reforme u poglavljima 23 i 24 pristupnih pregovora Srbije i Evropske unije.

Reforme su zaustavljene, a čak je i sama opredeljenost Srbije za evropske integracije dovedena u pitanje, ocenjuje se u izveštaju.

Prema nalazime te koalicije, u većini oblasti pokrivenim poglavljima 23 (Pravosuđe i osnovna prava) i 24 (Pravda, sloboda i bezbednost) nastavljene su negativne tendencije i u periodu od oktobra 2019. do aprila 2020, a do dodatnog pogoršanja došlo je tokom pandemije, posebno nakon što je 15. marta proglašeno vanredno stanje.

Postoji ozbiljna zabrinutost zbog upitne ustavnosti uvedenih restriktivnih mera, ali se Ustavni sud nije o tome oglasio„, navodi se u izveštaju i ukazuje da je sporno bilo i to što je vanredno stanje proglašeno mimo Narodne skupštine, bez odgovarajućeg obrazloženja zašto se ona nije mogla sastati.

Koalicija ocenjuje da je odsustvo i inače slabe parlamentarne kontrole izvršne vlasti bilo posebno štetno jer je vlada tokom vanrednog stanja usvajala mere kojima se odstupa od osnovnih prava.

U izveštaju se navodi da je nezvanična izborna kampanja vladajuće koalicije nastavljena i za vreme vanrednog stanja iako su izbori bili odloženi.

Pripreme za izbore su obustavljene, ali je nastavljena funkcionerska kampanja vladajuće stranke“, ocenjuje se.

Kao primer funkcionerske kampanje uoči izbora navodi se investicioni program „Srbija 2025„, predstavljen u decembru 2019, koji, kako se navodi, ne postoji kao dokument u bilo kom obliku, niti je jasno da li predstavlja stranačku ili državnu inicijativu.

Tokom pandemije virusa COVID-19, Vlada i posebno predsednik Republike privukli su gotovo svu medijsku pažnju, predstavljajući se kao spasioci ljudskih života, nabavljajući (preko ličnih veza) i raspodeljujući medicinsku opremu po Srbiji, i prokazujući kao neprijatelje različite kategorije (neposlušnih ili kritički orijentisanih) građana, novinara, organizacija civilnog društva i pripadnika opozicije„, piše u izveštaju.

Pravila javnih nabavki bila su skrajnuta zbog potrebe da se „spasu ljudski životi„, a slobodni pristup informacijama od javnog značaja i medijske slobode de facto su obustavljeni.

Čak je i politička posvećenost evropskim integracijama bila na udaru od početka pandemijske krize, što se videlo u izjavama najviših zvaničnika u kojima je kritikovan navodni nedostatak evropske solidarnosti, a istovremeno hvaljena i moljena pomoć od ‘bratske’ Kine„, piše u izveštaju.

Dodaje se i da nezavisne institucije i dalje nisu oslobođene političkog pritiska, što je potvrđeno ostavkama dva člana Regulatornog tela za elektronske medije (REM) u januaru, kao i otvoreno pristrasnim reakcijama Agencije za borbu protiv korupcije u više slučajeva, uključujući u to i aferu Krušik „kao primer zarobljavanja države„.

Koalicija prEUgovor ukazuje i da nije postignuto poboljšanje u oblasti antidiskriminacione politike, dok se nivo rodne ravnopravnosti i status žena, posebno u seksualnoj i reproduktivnoj sferi, pogoršao zbog okretanja ka tradicionalističkoj i patrijarhalnoj državnoj politici.

Ističe se i da je tokom vanrednog stanja utrostručen broj žena žrtava nasilja u porodici koje su tražile podršku od Autonomnog ženskog centra, kao i da svako treće novorođeno dete i dalje pogađaju diskriminatorne odredbe Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Kada su u pitanju pristupni pregovori, u izveštaju se navodi da su mnogi procesi u oblasti Akcionog plana za Poglavlje 23 zaustavljeni 2019. godine i da je prestao formalni nadzor njihovog sprovođenja.

Ustavna reforma pravosuđa odložena je za naredni skupštinski saziv, protiv tužilaca i sudija se vodi negativna kampanja, ne postoji politička volja za borbu protiv korupcije, vlada je nastavila da imenuje vršioce dužnosti.

Zaštita osnovnih prava i sloboda pogoršana je u mnogim oblastima, a posebno je testirana tokom pandemije. U vreme kada je pravo da se bude potpuno, tačno i hitno obavešten od naročitog značaja, Vlada je odlučila da uvede cenzuru, što je dovelo do hapšenja novinarke„, navodi se izveštaju.

Organizaciona reforma policije nije dovela do toga da policija ne podleže političkim pritiscima, ocenjuje se i dodaje da tokom vanrednog stanja policija nije uvek postupala profesionalno, srazmerno i politički neutralno.

Koalicija prEUgovor je pozvala EU da uvede primenu jedinstvene metodologije za praćenje vladavine prava u državama članicama i državama koje su u procesu pristupanja, čime bi se uvećala uporedivost i kredibilnost nalaza.

Dalje nazadovanje vladavine prava u pojedinim državama članicama, uključujući u to i nedavna dešavanja tokom pandemijske krize, veoma negativno utiče na reformske procese u državama koje teže učlanjenju„, upozorava se u izveštaju.

Koalicija prEUgovor je mreža organizacija civilnog društva osnovana radi praćenja politika koje se odnose na pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, sa posebnim naglaskom na poglavlja 23 i 24. Cilj prEUgovora je da pomogne da se proces pridruživanja EU iskoristi za ostvarenje suštinskog napretka u daljoj demokratizaciji srpskog društva.

Koaliciju prEUgovor čine: ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS), prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Svet, Vesti

Deset godina od smrti Nelsona Mandele

_______
Beograd – Na današnji dan pre deset godina,  5. decembra 2013. umro je Nelson Mandela, predsednik Južnoafričke Republike, čovek čije je ime postalo simbol borbe protiv rasizma. Mandela je bio…