1. Početna
 2. Borba protiv korupcije
 3. Koalicija prEUgovor o novoj antikorupcijskog strategiji

Koalicija prEUgovor o novoj antikorupcijskog strategiji

Koalicija prEUgovor
Foto: preugovor.org

Beograd – Postoje snažni pokazatelji da je donošenje nove Strategije za borbu protiv korupcije u Srbiji manje plod dugotrajnog i brižljivog razmatranja dosadašnjih i budućih javnih politika u ovoj oblasti, a više želje da se čitav posao okonča pre nego što bude bio zaključen novi Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije.

Koalicija prEUgovor je ovu brzu reakciju dostavila Ministarstvu pravde u okviru javne rasprave koja je okončana 5. septembra.

Iako analize rizika za pojedine oblasti (koje nisu objavljene) sadrže brojne kvalitetne nalaze i preporuke, predlozi Strategije i Akcionog plana, kao krajnji produkti, veoma su daleko od toga da pruže celovit odgovor na probleme suzbijanja korupcije u Srbiji u ovom trenutku.

U prethodnom Izveštaju EK, koji je objavljen u jesen 2022, konstatovano je da „Srbija tek treba da pripremi novu strategiju za borbu protiv korupcije i akcioni plan, i uspostavi efikasan koordinacioni mehanizam kako bi se operacionalizovali ciljevi politike u vezi sa sprečavanjem i suzbijanjem, i temeljno rešavalo pitanje korupcijeˮ.

Kao jedan od tri ključna zadatka navodi se „priprema, usvajanje i početak sprovođenja nove strategije za borbu protiv korupcije, podržane uverljivim i realističnim akcionim planom, kao i efikasnim mehanizmom koordinacijeˮ.

Preostale dve ključne preporuke odnose se na ispunjenje preporuka GRECO i na unapređenje gonjenja korupcije, naročito one na visokom nivou.

Srbija nema nacionalni antikorupcijski planski dokument već gotovo pet godina. Prethodna Antikorupcijska strategija usvojena je u Narodnoj skupštini 1. jula 2013, na talasu predizbornih obećanja nove vladajuće stranke, koja je borbu protiv korupcije uzela kao okosnicu svojih kampanja, i uz veliku promociju.

Ona je gotovo neprimetno istekla 31. decembra 2018. Akcioni plan za njeno sprovođenje, usvojen krajem avgusta 2013, u velikoj meri ostao je neostvaren ili nije bilo moguće nesumnjivo utvrditi koji su rezultati sprovedenih aktivnosti.

Agencija za borbu protiv korupcije (sada: Agencija za sprečavanje korupcije) redovno je izveštavala Narodnu skupštinu o prikupljenim podacima i o svojim zaključcima vezanim za ostvarenje planskih dokumenata. Skupština o tim izveštajima nije raspravljala, čak ni nakon što je prošao petogodišnji period važenja ovih planskih dokumenata.

Koalicija prEUgovor je ovu brzu reakciju dostavila Ministarstvu pravde u okviru javne rasprave koja je okončana 5. septembra. Među preporukama koalicije prEUgovor izdvaja se sledeće:

 • Nacionalnu Strategiju za borbu protiv korupcije treba da usvoji Narodna skupština, a tek bi potom Vlada Srbije, na osnovu usvojene Strategije, trebalo da usvoji konačnu verziju Akcionog plana.
 • Strategija i Akcioni plan treba da se bave i onim pitanjima koja su sada izostavljena, jer se odnose na nadležnosti organa izvršne vlasti, što podrazumeva bitne dopune postojećih predloga ovih akata.
 • Strategija i Akcioni plan treba da pokažu jasno opredeljenje za otklanjanje svih do sada poznatih manjkavosti pravnog sistema za borbu protiv korupcije (npr. nedovoljna usklađenost, pravne praznine, diskrecija u primeni pravila, odsustvo analiza rezultata primene, štetne izmene, narušavanje jedinstva pravnog sistema posebnim zakonima, arbitrarna autentična tumačenja).
 • Strategija i Akcioni plan treba da predvide razmatranje potrebe za dopune Ustava Srbije.

  · Kada je reč o represiji korupcije, naglasak treba da bude na proaktivnosti, to jest na ispitivanju svih argumentovanih sumnji na korupciju, kao i na sponi represije i prevencije (otklanjanje nedostataka u sistemu, koji su uočeni na osnovu otkrivenih slučajeva korupcije).

  · Kad god su neki problemi u propisima već uočeni, treba bez odlaganja početi proces izmena i dopuna antikorupcijskih zakona.

 • Proces izrade analiza koje se predviđaju pre izmene zakona mora biti potpuno otvoren za javnost.

  · Jačanje kapaciteta državnih organa treba planirati pre svega u odnosu na potrebu da odgovore novim zadacima i povećaju obim svojih aktivnosti.

 • Za ciljeve Strategije, kao i za pojedine aktivnosti u Akcionom planu, treba odrediti ambicioznije „meteˮ kako bi se makar pokušalo da primena ovih planskih dokumenata značajno unapredi stanje u oblasti borbe protiv korupcije.
Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…