Koalicija: Diskiminatorni konkursi opština Preševo i Bujanovac

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja

Kоаliciја nоvinаrskih i mеdiјskih udružеnjа kојu činе NUNS, UNS, NDNV, АNЕМ i PU “Lоkаl prеs” upozorava odgovorne u lokalnim samoupravama Preševo i Bujanovac da neće učestvovati u daljem radu njihovih komisija za sprođenje konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja jer ti konkursi nisu u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Koalicija je tim povodom zatražila i dobila tumačenje Ministarstva za kulturu i informisanje Srbije kojim se potvrđuje ocena da pomenuti konkursi nisu u skladu sa Zakonom.

U odgovoru Koaliciji, Ministarstvo navodi da je „jasno da je Zakonom o javnom informisanju i medijima precizno određen krug lica koja mogu učestvovati na konkursu za projektno sufinansiranje i taj krug lica se ne može ograničavati kroz javni poziv za učešće na konkursu“.

Koalicija još jednom zahteva od svih lokalnih samouprava, gradskih opština i gradova da u potpunosti poštuju odredbe Zakona o javnom informisanju i medijima prilikom raspisivanja i sprovođenja konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa.

 Koalicija novinarskih i medijskih udruženja zatražila je od Ministarstva kulture i informisanja tumačenje zakonitosti konkursa opština Bujanovac i Preševo koji su raspisani za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Konkursi ove dve opštine ograničavaju pravo učešća na medije čija su sedišta na teritoriji opštine Bujanovac, odnosno teritoriji opštine Preševo.

 Posebno je sporan konkurs Preševa po kojem pravo učešća isključivo ima medij sa sedištem na teritoriji ove opštine “koji proizvodi program na jezicima nacionalnih manjina koji su u službenoj upotrebi na teritoriji Opštine Preševo”. Time se direktno uskraćuje pravo konkurisanja medijima koji proizvode programe na srpskom jeziku, a koji učestvuju u javnom informisanju građana ove opštine.

Izvor: Koalicija novinarskih i medijskih udruženja

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…