Koalicija 27: Životna sredina (i dalje) nije prioritet Vlade Republike Srbije

Vlada Republike Srbije

Beograd, 8. maj 2019. – "Malo para, još manje muzike" naziv je godišnjeg izveštaja o napretku Srbije u pripremama za pregovore o članstvu u Evropskoj uniji u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena, koji je predstavila Koalicija 27 – grupa organizacija civilnog društva posvećenih praćenju priprema za otvaranje poglavlja 27 pregovora o članstvu.

Izveštaj je dostupan na srpskom i engleskom jeziku.

 Izveštaj analizira napredak u zakonodavstvu, zaštiti kvaliteta vazduha, vode, upravljanje otpadom, hemikalijama, zaštiti prirode, u oblastima buke, šumarstva i klimatskih promena i to kroz prizmu finansiranja, koje se ocenjuje kao neadekvatno potrebama, često nenamenski ali i nedovoljno korišćeno, budući da i mali obim dostupnih sredstava ostaje neinvestiran.

Izveštaj analizira napredak u periodu od marta 2018. do februara 2019. godine. Pregovaračko poglavlje 27, uprkos najavama, nije otvoreno. U oblasti zakonodavstva i implementacije ostvaren je mali pomak.

Međutim, mnogo toga nije realizovano.

Strategija kvaliteta vazduha još nije usvojena, kao ni strategija zaštite prirode, dok zakon o klimatskim promenama još nije prošao skupštinsku proceduru za usvajanje.

Sredstva izdvojena budžetom za 2018. godinu za zaštitu životne sredine i ublažavanje klimatskih promena daleko su od dovoljnih ali zabrinjava činjenica da je Ministarstvo zaštite životne sredine realizovalo malo više od polovine predviđenih sredstava za rad.

Ako se tome doda i činjenica da Zeleni fond još uvek nije operativan, kao i ukidanje namenskog karaktera sredstava prikupljenih na osnovu naknade za zaštitu životne sredine, ostaje utisak da životna sredina (i dalje) nije prioritet Vlade Republike Srbije.

Izveštaj je predstavljen na panel dikusiji u kojoj su učestvovali Mirjana Jovanović, menadžerka projekata Energija, klima i životna sredina Beogradske otvorene škole (Koalicija 27), Simon Ilse, direktor kancelarije Fondacije "Hajnrih Bel" u Srbiji i Milica Damnjanović Zantvort, "Petkom za budućnost".

Koaliciju 27 osnovale su 2014. godine organizacije civilnog društva prvenstveno radi praćenja i doprinosa pregovorima u Poglavlju 27. Izveštaj je zajedno pripremilo osam članica Koalicije 27: Alternativa za bezbednije hemikalije, Beogradska otvorena škola, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Mreža za klimatske akcije Evrope (CAN Europe), Centar za unapređenje životne sredine, Inženjeri zaštite životne sredine, Mladi istraživači Srbije i Svetski fond za prirodu (WWF), kao i RES fondacija.  

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…