Koalicija 27: Srbija bez napretka u oblasti zaštite životne sredine (video)

Koalicija27
Foto: koalicija27.org

Beograd – Srbija nije napredovala u primeni odredaba iz Poglavlja 27 za pristupanje Evropskoj uniji (EU) koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene, zaključeno je na predstavljanju „Izveštaja iz senke“ organizacije „Koalicija 27“..

Ovogodišnji izveštaj, pod nazivom „Zelena agenda bez agende„, obuhvatio je kvalitet vazduha, upravljanje otpadom, kvalitet vode, zaštitu prirode, buku, klimatske promene i šumarstvo.

Panelisti su se složili da su, iako ekologija nije visoko pozicionirana na političkim agendama u Srbiji, građani poslednjih godina postali svesniji njenog značaja.

Sve više građana razume zašto je važno brinuti o životnoj sredini. Nema te partijske knjižice koja može da vas spasi od zagađenja vazduha„, rekao je predstavnik „Inženjera zaštite životne sredineIgor Jezdimirović.

On se pored ostalog osvrnuo i na stanje divljih deponija u Srbiji na kojima se često dešavaju požari i ocenio da je komunalni sektor Srbije „na srednjovekovnom nivou„.

Godišnje se desi 1.760 požara na divljim deponijama u Srbiji. To znači da u proseku pet deponija dnevno gori. Ti požari zagađuju vazduh, ali i zemljište. Na kraju najveći deo tog zagađenja do nas dođe kroz hranu„, kazao je Jezdimirović.

Ognjen Pantić iz Beogradske otvorene škole rekao je da je neusaglašenost lokalnih akcija i nacionalnih strategija veliki problem i da spore administrativne procedure „koče napredak“ u oblasti ekologije.

Pantić smatra da je jedan od problema postojanje puno agendi koje nisu međusobno povezane.

Istaknuto je i da je 21 grad u Srbiji na listi preterano zagađenih, a predstavnica Beogradske otvorene škole Mirjana Jovanović saopštila je da su ulaganja u organizaciju specijalizovanr izložbe „Expo 2027“ veća nego u rešavanje mnogobrojnih problema životne sredine.

Iako je u celokupnom sektoru izostao napredak, učesnici diskusije su kao pozitivne pomake naveli usvajanje Plana o upravljanju vodama, kao i povećane investicije obasti očuvanja prirode.

Koaliciju 27“ osnovale su organizacije civilnog društva 2014. godine sa ciljem da prate i doprinose procesu usklađivanja i primene politika i propisa Srbije sa pravnim okvirom Evropske unije u oblasti životne sredine i klimatskih promena.

Organizacije udružene u „Koaliciju 27“ su: Alternativa za bezbednije hemikalije, Beogradska otvorena škola, Centar za unapređenje životne sredine, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Inženjeri zaštite životne sredine, Jedan Stepen Srbija, Mreža za klimatske akcije Evrope (CAN), Mladi istraživači Srbije i Svetska organizacija za prirodu (WWF).

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…