Koalicija 27: Ponovo i transparentno o Zakonu o zaštiti prirode

Koalicija27

Beograd, 09. april 2021. – Koalicija 27 i više od 40 organizacija civilnog društva podnele su zahtev Ministarstvu zaštite životne sredine za ponovno pokretanje postupka izmena i dopuna Zakona o zaštiti prirode.

Ustanovljeni su brojni propusti u proceduri izrade, javnoj raspravi i sadržini izmena i dopuna zakona, zbog čega je Koalicija 27 pozvala ministarstvo da ponovljeni postupak sprovede transparentno, u skladu sa zakonom i uz konsultacije sa svim zainteresovanim stranama, navodi se u saopštenju Koalicije.

Milica Radanović iz Koalicije 27 rekla je da se o izmenama zakona govori godinama i da su do njih neprekidno stizale konfuzne i protivrečne informacije.

Kada je reč o Nacrtu izmena i dopuna Zakona o zaštiti prirode, navodi se u saopštenju, pojedine izmene nisu u skladu sa postojećim zakonodavnim okvirom, a nisu formulisane razumljivo ni onima koji zakon treba da sprovode, ni stručnoj javnost, ni građanima.

Ukazuje se da Nacrt predviđa rešavanje problema izgradnje malih hidroelektrana u zaštićenim područjima, ali i da se istovremeno ostavlja dovoljno prostora da se ta praksa nastavi, ukoliko se određeni projekat proglasi “opštim interesom i nacionalnim značajem”.

Ne postoje jasno definisani kriterijumi za određivanje opšteg interesa i nacionalnog značaja i to otvara prostor za donošenje odluka bez učešća javnosti. To ne samo da je loša praksa, nego može da rezultira projektima opasnim po očuvanje prirode u Srbiji„, upozorila je Radanović.

Zbog načina na koji je sproveden postupak izrade Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode, organizacije civilnog društva zahtevaju od ministarstva da ga proglasi nevažećim i ponovo organizuje ceo postupak.

To podrazumeva i ponovno organizovanje radne grupe, koja bi okupila predstavnike drugih relevantnih sektora, uključujući i civilni sektor, uz redovno održavanje sastanaka koji će doprineti pravovremenom donošenju jednog od ključnih dokumenata za zaštitu prirodnih vrednosti Srbije, ističe se u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…