Knjiga Aleksandra Životića objavljena u Rusiji

Aleksandar Životić

Beograd, 26. maja 2020. – Istoriografska studija Aleksandra Životića Jugoslovensko-sovjetske vojne suprotnosti. Iskušenja savezništva (1947-1957) nedavno je objavljena na ruskom jeziku u izdanju Političke enciklopedije iz Moskve u ediciji Istorija staljinizma.

Knjiga je objavljena u prevodu Poline Jevgenjevne Zenovske i Ane Vladimirovne Njekrasov.

Srpsko izdanje knjige Aleksandra Životića Jugoslovensko-sovjetske vojne suprotnosti. Iskušenja savezništva objavljeno je u izdanju Arhipelaga i Instituta za noviju istoriju Srbije u ediciji Vreme i priča 2015. godine.

Životićeva uzbudljiva istoriografska knjiga o iskušenjima i napetostima jednog savezništva nastala je na osnovu novih istraživanja u donedavno zatvorenim sovjetskim, jugoslovenskim i srpskim arhivima o političkim odnosima Jugoslavije i SSSR, Tita i Staljina, Tita i Hruščova, o izazovima, protivrečnostima i suprotnostima jugoslovensko-vojne saradnje u središnjim decenijama XX veka.

Aleksandar Životić pomno prati nekoliko faza u jugoslovensko-sovjetskim vojnim odnosima: od transfera znanja sovjetskih vojnih instruktora na jugoslovenske „učenike“ i sovjetskih vojnih isporuke Jugoslaviji, preko tačaka razdora u odnosima dva saveznika, protivrečnosti jugoslovenskog razvoja i sučeljenih izazova usred jugoslovenske vojne politike na Balkanu, do turbulentnih pokušaja obnove jugoslovensko-sovjetskih odnosa.

Sporni momenti u međusobnoj komunikaciji, razilaženja oko planova i pravaca razvoja i opremanja jugoslovenske oružane sile, neslaganja oko mesta i uloge Jugoslovenske armije u sovjetskom konceptu stvaranja vojnih snaga savezničkih zemlja u okviru vojnog i političkog bloka pod svojim vođstvom, sovjetske mogućnosti i jugoslovenska nastojanja, gotovo od prvih trenutaka uspostavljanja tešnje saradnje pretili su da prerastu u otvoreni sukob. Početak otvorenih nesuglasica između sovjetskog i jugoslovenskog državnog i partijskog vođstva bio je praćen ozbiljnim neslaganjima na vojnom planu koja su u narednim momentima postojeću razgranatu vojnu saradnju pretvorile u jedno od ključnih poprišta konflikta“, kaže Aleksandar Životić sumirajući zaključke svojih istraživanja.

Pošto su jugoslovensko-sovjetski vojni odnosi obeleženi snažnim političkim faktorima, glavni junaci u ovoj knjizi, pored važnih vojnih figura tog vremena poput sovjetskih oficira maršala Žukova, Malinovskog, Rokosovskog, Vasiljevskog, Konjeva, Buđonija, Moskaljenka, ili jugoslovenskih oficira Koče Popovića, Peka Dapčevića, Arsa Jovanovića, Ivana Gošnjaka, Rada Hamovića, Ivana Rukavine, Zdenka Ulepiča ili Ljuba Vučkovića, jesu Staljin i Hruščov, Molotov i Bulganjin, Tito i Ranković, Kardelj i Đilas, Tempo Vukmanović i Veljko Mićunović.

Knjiga Aleksandra Životića Jugoslovensko-sovjetske vojne suprotnosti (1947-1957) otkriva nedovoljno poznatu dimenziju odnosa Jugoslavije i Sovjetskog Saveza u jednom od ključnih perioda Hladnog rata.

Stručna interesovanja Aleksandra Životića (Beograd, 1981) prevashodno su usmerena ka izučavanju istorije Jugoslavije i Evrope u XX veku, istraživanju istorije Hladnog rata i istraživanju moderne istorije Balkana iz perspektive međunarodne politike.

Objavio je, između ostalog, knjige: Jugoslavija i Suecka kriza 1956-1957, Jugoslavija, Albanija i velike sile 1945-1961. i Vašingtonska konferencija 1951. Životić radi kao docent na Katedri za istoriju Jugoslavije na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Laguna objavila knjigu o Rolingstonsima

_______
Beograd – Knjiga „Stone Age: Šezdeset godina Rolingstounsa“ novinarke Lesli En Džouns, u prevodu Dejana Cukića, nalazi se u prodaji, saopštila je izdavačka kuća Laguna. „U knjizi ‘Stone Age: Šezdeset…
Film, Kultura

Filmart raspisao tri konkursa za Interakciju 2024.

_______
Požega – Nezavisni filmski centar Filmart iz Požege je, povodom održavanja Interakcije 2024, raspisao konkurse za učešće u devetnaestom Studentskom filmskom kampu, na dvanaestom izdanju Radionice dokumentarnog filma, kao i…