Klima na Zemlji pogoršava se brže nego ranije

klimatske promene

Ženeva – Svetska metereološka organizacija (SMO) upozorila je da se, toplo vreme na planeti i porast nivoa mora, pogoršavaju brže nego ranije.

Najnoviji izveštaj o stanju globalne klime je hronika klimatskog haosa. Na signal opasnosti planete, moramo odgovoriti ambicioznim, kredibilnim klimatskim akcijama„, rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, preneo je AP.

SMO u godišnjem klimatskom izveštaju navodi da je porast nivoa mora u protekloj deceniji bio dvostruko veći nego 1990-ih, a od januara 2020. godine skočio je još više od toga.

Podaci o nivou mora i prosečnim temperaturama nisu ništa u poređenju sa onim kako su klimatske promene pogodile ljude u ekstremnim vremenskim uslovima.

Izveštaj naglašava letnju neverovatnu poplavu u Pakistanu u kojoj je poginulo više od 1.700 ljudi i raseljeno 7,9 miliona, užasavajuću četvorogodišnju sušu u istočnoj Africi u kojoj je više od 18 miliona gladnih, reku Jangcekjang koja je presušila na najniži nivo u avgustu, i rekord toplotni talasi koji je bio u Evropi i Kini.

Ovaj najnoviji izveštaj Svetske meteorološke organizacije glasi kao laboratorijski izveštaj za kritično bolesnog pacijenta, ali u ovom slučaju pacijent je Zemlja„, rekla je klimatolog DŽenifer Frensis iz Centra za istraživanje klime Vudvel u Kejp Kodu.

U izveštaju se navodi da su nivoi ugljen-dioksida, metana i azot-oksida,  koji zadržavaju toplotu, dostigli rekordno visoke nivoe, a metan se povećava rekordnom brzinom.

Naglašava se da to znači više od samo zagrevanja temperature na kopnu.

Takođe, kako se navodi u izveštaju, led i ledeni pokrivač na Grenlandu naglo se smanjuju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…