1. Početna
  2. Društvo
  3. Životna sredina
  4. Klima: Izbeći grešku sa samita iz Kopenhagena

Klima: Izbeći grešku sa samita iz Kopenhagena

Ministarka zaštite životne sredine Francuske Segolen Roajal ocenila je da se šefovi vlada i država sada mnogo više uključuju u pregovore o klimi nego u ranijim pregovorima i rekla da očekuje da će to dati rezultat.

Međutim, iz Pariza isto ukazuju na to da učešće samih lidera na konferenciji o klimi u decembru ove godine treba da bude ograničeno na početak konferencije. Političari, kako je ukazao francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus, ne treba da se uključuju u poslednji čas i očekuju da će iznebuha rešiti te izuzetno složene probleme. To je, kako je naveo, bila jedna od ključnih grešaka prethodne konferencije o klimi u Kopenhagenu.

Konferenciji koja se otvara 30. novembra u Parizu prethode opsežne pripreme, kako bi pregovarači dovoljno usaglasili osnovne stavove i omogućili međunarodni dogovor o sprečavanju prekomernog zagrevanja planete. U tom kontekstu, francuska ministarka Roajal je pozdravila angažovanost šefova država i rekla da je optimista u pogledu priprema.

Kada je reč o pitanjima od tako velikog značaja u nekom trenutku je neophodno uključivanje osoba najvišeg političkog nivoa. To se sada dešava i zato sam uverena i optimista po pitanju dobrog toka priprema konferencije o klimi i završetka tog procesa“, rekla je Roajalova novinarima nekoliko dana uoči nove runde pregovora pod okriljem UN koji će se održati u Bonu.

Roajalova je pre samo dva meseca ocenila da su pregovori u okviru UN „potpuno neadekvatni za pitanje klime koje iziskuje hitno reešenje“ i pozvala je da se promeni metod bez zaustavljanje pregovora pod okriljem UN.

“Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je i sam rekao da deli moje mišljenje. Pozvao je političke zvaničnike i šefove država da daju mnogo jasnija upustva pregovaračima i da se lično uključe u pregovore“, rekla je Roajalova.

Dodala je da se za razliku od priprema prethodnih samita o klimi šefovi država i vlada sada lično uključuju, i kao primer je navela američkog predsednika Baraka Obamu.

To je nešto novo i veoma pozitivno“, ocenila je ona. Pozdravila je i angažovanje duhovnih vođa, podsetivši da će papa doći krajem septembra u Njujork na samit UN o ciljevima održivog razvoja.

Tehnička pitanja su ipak za pregovarače

Ministar spoljnih poslova Francuske Loran Fabijus ukazao je, međutim, da je na radnom delu konferencije mesto pre svega pregovaračima, a ne liderima, i da u tom pogledu treba izbeći grešku koja je napravljena na samitu u Kopenhagenu.

Želimo da izbegnemo ono što se dogodilo u Kopenhagenu, kada je u poslenjem trenutku došao izvestan broj šefova država i vlada misleći da mogu da reše probleme, a ništa nisu rešili“, rekaao je Fabijus na konferenciji za novinare.

Rekao je da treba pregovaračima i ministrima prepustiti da razgovaraju o tehničkim elementima.

Ideja je dakle da šefove država i vlada koji žele da iznesu stavove pozovemo da to učine na početku konferencije, kako bi dali zamah. Nakon toga će biti na ministrima da rade kako bi se došlo do sporazuma. To će omogućiti da se ostvari koristan politički impuls bez mešanja u pregovore“, rekao je on.

Kako je objasnio, ukoliko se čeka da šefovi država i vlada dođu na kraju, ministri neće ozbiljnio pregovarati već će reći „čekamo da dođu šefovi država“, a kada oni dođu već je kasno,.

Kada se gledaju ti tekstovi, vidi se da je reč o strašno složenim pregovorima. To se ne može raditi u poslednji čas“, dodao je francuski šef diplomatije.

Izvor: euractiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…