Klaus: Na izborima moramo da sačuvamo slobodu koja u EU polako nestaje

Prag, 14. oktobar 2017. – Bivši predsednik Češke Vaclav Klaus pozvao je Čehe da na parlamentarnim izborima 20. i 21. oktobra glasaju tako da sačuvaju tekovine poslednjih 27 godina i slobodu koje u Evropskoj uniji ima sve manje.

"Danas iz našeg relevantnog okruženja, dakle iz EU, NATO i SAD, ne uvozimo stabilnost, bezbednost, prosperitet, demokratiju, civilizovanost, kulturu. Danas iz njih uvozimo ogroman pritisak za uniformnost, obavezno prihvatanje lažnog napretka, napuštanje tradicija, običaja, navika i obrazaca ponašanja naših predaka, divljenje prema medijskim, političkim i intelektualnim V.I.P. kosmpolitama", kazao je bivši češki predsednik u intervjuu za vikend izdanje dnevnika Mlada fronta Dnes.

Klaus je apelovao na Čehe da svoj glas daju političarima koji razumeju realnost današnjice i žele da Češka sačuva tekovine poslednjih 27 godina od pada komunista i slobode koje, po Klausovoj oceni, u EU polako nestaju.

Vrednosti koje su hteli Česi nakon pada totalitarnog režima su, po Klausovoj oceni, ugrožene potresima u svetu kao što je bila ekonomska ili sada migracijska kriza.

Najviše šanse za pobedu na redovnim parlamentarnim izborima po proporcionalnom sistemu ima Alijansa nezadovoljnih građana (ANO) bivšeg ministra finansija, tajkuna prehrambene i petrohemijske industrije i drugog najbogatijeg češkog privrednika Andreja Babiša, kojoj najnovija anketa raspoloženja birača prognozira 26,5 odsto glasova.

Babišove afere oko mahinacija sa evropskim dotacijama za luksuznu farmu Rodino gnezdo, zloupotrebe njegove medijske imperije za diskreditaciju političkih protivnika, podozrenja za utaju poreza i to što bi bio prvi češki krivično gonjen premijer, jer je optužen za ta krivična dela a parlament mu ukinuo imunitet, s tim da nakon odluke Ustavnog suda Slovačke mora ponovo da očisti ime i od optužbi da je bio agent komunističke tajne policije StB, oduzele su Babišu i njegovoj ANO svega nekoliko procenata potencijalnih glasova.

Česi bez obzira na afere koje sustižu jedna drugu veruju obećanjima Babiša da bi vodio državu jednako efikasno kao svoj koncern Agrofert, i upravljao Češkom jednako dobro kao svojom imovinom koja se prema američkom magazinu Forbs udvostručila za tri i po godine koliko je bio u vladi a dopada im se i njegov stav da se zatvore granice i ne primaju muslimanske izbeglice, kao i oštro odbijanje da Češka predje na evro jer Babiš ne želi da Česi plaćaju za dugove Grka.

U novi saziv Poslaničkog doma parlamenta prema najnovijoj anketi agencije Fokus, pored ANO, ušla bi još i vladajuća Češka socijaldemokratska stranka sa podrškom 15,7 odsto birača, nereformisana Komunistička stranka Češke i Moravske za koju bi glasalo 12,4 odsto birača, konzervativna Građanska demokratska stranka sa podrškom 9,9 odsto birača, ekstremistička nacionalistička Stranka direktne demokratije sa 7,1 odsto potencijalne podrške Čeha, liberalna TOP09 sa sedam odsto glasova, Gusari sa 6,6 odsto i najmanji partner u današnjoj vladajućoj koaliciji Hrišćanska demokratska unija Češka narodna stranka sa 6,2 odsto glasova.

Pred ove izbore u kojima predizborna kampanja nema ključnu noseću temu neuobičajeno je kolebanje velikog broja Čeha za koga uopšte da glasaju i prema novom istraživanju agencije Behavio prema metodi ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju Ričarda Talera čak dve trećine Čeha koji će izaći narednog petka i subote na birališta ni nedelju dana pred izbore ne zna za koga će zaista glasati.

Petina čeških birača odlučila je da neće izaći na izbore, trećina je odlučila za koga će glasati, dok 51 odsto registrovanih birača ne zna kome će dati svoj glas i oni će odlučiti izbore, pokazalo je istraživanje koje objavljuje dnevnik Lidove novini.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…