Kir Starmer novi lider britanskih laburista

Kir Starmer

London, 06. april 2020. – Kir Starmer izabran je za novog predsednika britanske Laburističke stranke, nagoveštavajući promenu u glavnoj opozicionoj partiji posle višegodišnjih unutarpartijskih ideolških sukoba i velikog izbornog poraza pod vođstvom Džeremija Korbina.

Starmer, 57-godišnji pravnik, bivši državni tužilac i glavni savenik laburista za Bregzit, na partijskim izborima 4. aprila pobedio je Rebeku Long-Bejli i Lizu Nendi, osvojivši 56.2% glasova.

Izbori su raspisani pošto je Korbin podneo ostavku posle poraza na parlamentarnim izborima od Konzervativne partije Borisa Džonsona u decembru.

Nova zamenica predsednika laburista je Angela Rajner, saopštila je partija na Tviteru, pošto je morala da otkaže konferenciju zbog epidemije korona virusa.

Starmer je obećao da će se „kontruktivno angažovati“ sa vladom konzervativaca u borbi protiv epidemije.

Džonson, koji je testiran pozitivan na korona virus, a 5. aprila je iz predostrožnosti odveden u bolnicu, čestitao je Starmeru na pobedi.

Starmer je obećao da će ponovo ujediniti Laburističku stranku, koja je duboko podeljena između pristalica izrazitog levičara Korbina i centrista, kao i oko pitanja strategije za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije.

Novi lider laburista je priznao da partija ima mnogo izazova i teškog posla pred sobom, posle četiri uzastopna poraza na parlamentarnim izborima.

Vodiću ovu sjajnu partiju u novo doba, sa poverenjem i sa nadom. Tako da kada vreme dođe, možemo opet da služimo našoj zemlji u vladi„, rekao je Starmer.

Laburistička partija je nastala iz sindikalnog pokreta, a pod vođstvom Tonija Blera približila se političkom centru. Korbin je dugo godina bio na marginama zbog svojih levičarskih stavova, pa je njegova pobeda na partijskim izborima 2015. bila veliko iznenađenje.

Od tada traju ideološka trvenja između poslanika i članova partije.

Prvi izazov za novog lidera biće da sastavi tim koji će bar izgledati da ima kapacitet da ujedini partiju„, ocenio je politički ekspert na Univerzitetu u Notingemu Stiven Filding.

Povratak glasača koji su prešli na stranu konzervativaca takođe treba da bude na vrhu liste prioriteta ako laburisti žele da imaju bilo kakve šanse da pobede na sledećim parlamentarnim izbori, planiranim za 2024.

Bregzit je još jedna tema koja je izazivala podele između evroskeptika u mnogim gradovina na severu Engleske, i proevropljana u velikim gradovima kao što je London.

Starmer se protivio Bregzitu i imao je ključnu ulogu u zalaganju laburista za drugi referendum o izlasku iz EU.

Odmah po izboru za predsednika Starmer je komentarisao i pitanje antisemitizma, za koje je Korbin kritikovan da nije uspeo da reši, zbog čega su mnogi Jevreji napustili partiju.

Antisemitizam je bila mrlja na našoj partiji. Video sam da je to izazvalo tugu u mnogim jevrejskim zajednicama„, rekao je Starmer, izvinivši se u ime partije.

Epidemija korona virusa donela je hitniji izazov sa kojim se treba suočiti.

Džonsonova vlada je uvela oštra ograničenja kretanja ljudi, što je podržala i Laburistička stranka, koja se ipak uspešno zalagala i za veći parlamentarni nadzor novih ovlašćenja policije.

Konzervativci su obećali i veliku finansijsku pomoć privrednicima i građanima, zbog čega je znatno porasla popularnost Džonsona.

Prema istraživanju od prošle sedmice, 55% građana je imalo pozitivno mišljenje o Džonsonu, u odnosu na 43% nedelju dana ranije. Oko 72% smatra da se vlada dobro nosi s krizom, uključujući i većinu pristalica laburista.

Nezadovodljstvo ipak postoji zbog nedovoljnog testiranja na korona virus i manjka zaštitne opreme za zdravstvene radnike. Laburisti su insistirali na rešavanju tih problema i Starmer je rekao da će nastaviti da to rade.

Bićemo konstruktivni, ali postavljaćemo teška pitanja„, rekao je Starmer za Gardijan početkom aprila, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…