Kina zabranila online objavljivanje svim stranim medijima

Kina će uskoro početi sa sprovođenjem novog zakona koji stranim kompanijama, čak i onima koji su u partnerstvu sa domaćim firmama, zabranjuje postavljanje bilo kakvog sadržaja online bez prethodne dozvole Državne administracije za štampu, radio, film i televiziju (SAPRFT).

Prema strogom novom kineskom zakonu, koji na snagu stupa sledećeg meseca, sav sadržaj – tekst, slike, mape, igrice, video sadržaji, animacije i skoro sav audio sadržaj – moraju prvo biti poslati na odobrenje agenciji SAPRFT.

Odredbe koje su do sada bile na snazi, u zemlji poznatoj po online cenzuri, bile su striktne ali su ipak omogućavale direktno postavljanje online sadržaja stranih kompanija koje su imale lokalne partnere.

To prema novom zakonu više neće biti moguće, što znači da će strane medijske kompanije svoj (odobreni) sadržaj morati predavati na objavljivanje lokalnim provajderima, koji su zakonom obavezni da sve sadržaje čuvaju na serverima u zemlji.

Komplikovane procedure i usporavanje objavljivanja posebno će pogoditi novinske agencije poput AP-a i Reutersa, koje se oslanjaju na brzo objavljivanje vesti sa lica mesta.

Ipak, stručnjaci smatraju da je sprovođenje novih pravila izuzetno teško.

"Korišćenje pravila iz doba štampanih medija za upravljanje internetom ne funkcioniše. Kako licencirate medije u doba kada svako može postati autor i izdavač? Ovaj set pravila za vladu znači borbu i sa tehnologijom i sa snagama tržišta," smatra Ying Chan, direktor programa žurnalistike na Univerzitetu Hong Kong.

Od medijskih kompanija u Kini očekuje se auto-cenzura, koja znači izbegavanje sadržaja koji "podrivaju državnu stabilnost i ugrožavaju društveni moral".

Kineskim novinarima je zabranjeno sarađivanje sa stranim novinskim agencijama, a zbog ovog i sličnih zakona zemlja se nalazi na 176. mestu (od ukupno 180 zemalja) po Indeksu slobode medija.

Izvor: Quartz/Media.ba

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Svet, Vesti

IPESE pripremio „Vodič za američke izbore“

_______
Beograd – Jedinstven sistem glasanja u Sjedinjenim Američkim Državama zbunjuje mnoge, zbog čega je Institut za politiku i ekonomiju jugoistočne Evrope (IPESE) pripremio „Vodič za američke izbore„. U Vodiču se…