Kina strateški kupuje nemačke firme

Kina, Nemačka

Bon, 23. maj 2018. – Kineske kompanije kupuju firme po celoj Evropi, posebno u Nemačkoj, a nova studija pokazuje da kineski kupci preuzimaju vlasništvo u skladu sa zvaničnom strategijom vlade u Pekingu i da se pritom ništa ne prepušta slučaju, prenosi Dojče vele (Deutsche Welle).

Kada kompanije iz Kine pokušavaju da otkupe udeo u nekom nemačkom preduzeću, kineski ulagači se uglavnom vode agendom zvaničnika iz Pekinga, pokazuje istraživanje koje je objavila Berteslmanova fondacija u Nemačkoj.

Ta strategija odražava ambicije Kine da postane globalni lider u velikom broju ključnih industrija, pa se kineski investitori uglavnom fokusiraju na nemačke firme koje imaju visok stepen tehnološkog umeća u određenim sektorima.

Ti sektori su i zvanično pobrojani u strateškom programu Pekinga "Made in China 2015".

Autorka studije Kora Jungblut kaže da Peking eksplicitno pokušava da transformiše svoju privredu, koja je već druga na svetu, od obične "radionice" Zapada, do predvodnice globalne tehnologije – i to preko "sticanja uloga ili potpunog preuzimanja stranih firmi", što je sastavni deo vladine strategije.

Analiza 175 kineskih investicija u nemačke kompanije između 2014. i 2017. otkrila je da su u dve trećine svih slučajeva na meti bili baš oni sektori industrije koje je Peking želeo da ojača u Kini.

Najviše investicija bilo je u nemačkim kompanijama koje nude tehnologije za štednju goriva i alternativne sisteme transmisije u auto-industriji. Pored toga, velike investicije privukla je i robotika, energetski sistemi i biomedicina.

Formalno gledano, većina kineskih firmi koje ulažu u Nemačku u privatnom je vlasništvu.

Ali autorka studije Kora Jungblut ukazuje da nije jasno pod kolikim su uticajem vlade privatni preduzetnici kada odlučuju o ulaganju u inostranstvo.

U studiji se zaključuje da su kineska preuzimanja vlasništva pokazala da kupci imaju dugoročan interes za svoje novo vlasništvo. Podaci pokazuju i da uslovi nisu ravnopravni kada nemačke i druge strane kompanije pokušavaju da investiraju u Kinu, jer se takvi pokušaji uglavnom sprečavaju ako se radi o ključnim granama kineske industrije.

Jungblut stoga smatra da država mora da posveti više pažnje dugoročnim efektima kineskih kupovina firmi po Nemačkoj. Jedna od predloženih mera jeste i da nemački zvaničnici ispitaju sve kupovine akcija koje čine dostižu ili prevazilaze 10% vlasništva firme, umesto sadašnje politike u kojoj vlast ispituje samo transakcije od najmanje 25%, navodi DW, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…