Ketrin Ešton postala članica savetodavne grupe privatne firme za obezbeđenje

Ketrin Ešton

Brisel, 01. novembar 2019. – Prva šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton nedavno je započela posao s privatnom firmom za obezbeđenje Gardavorld (Gardaworld) koja daje ponude za ugovore EU, a kanadskoj firmi, čiji se britanski konkurent G4S suočava s neizvesnošću zbog Bregzita, priključio se i još jedan visoki zvaničnik EU, piše briselski portal EUObzerver.

Šezdesettrogodišnja baronesa Ešton, koja sada sedi u britanskom Domu lordova, postala je članica savetodavne grupe u Gardavorld sekjuritiju u septembru, proizlazi iz izjave koju je dala parlamentu.

Novi posao preuzela je pet godina nakon što je otišla s mesta visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, u novembru 2014.

EUObzerver navodi da bivši zvaničnici EU često odlaze da rade za industriju, što nevladine organizacije nazivaju „kružnim vratima“ tvrdeći da šteti imidžu Evrope.

Ešton za EUObzerver nije želela da kaže šta će raditi u Gardavorldu i koliko je za to plaćena.

Kanadska firma je saopštila da zbog prirode posla i ugovornih obaveza ne objavljuje informacije koje se tiču specifičnih ugovora ili osoba, van onoga što je javno dostupno.

I spoljnopolitička služba EU je odbila da komenatriše da li je njena odluka u potpunosti legitimna.

Ali, kako dodaje EUObzerver, Gardavorld je unajmio i bivšeg dirketora za civilne misije u spoljnoj službi EU Keneta Dina (Kenneth Deane) u aprilu, manje od godinu dana nakon što je otišao sa te dužnosti, što je, navodi se, delovalo kao orkestrirana kampanja lobiranja.

Na Ešton se više neće odnositi ni jedno od pravila ponašanja EU jer je otišla 2014. Ali u slučaju Dina, koji je osamdesetih godina bio i visoki policijski zvaničnik u Severnoj Irskoj, trebalo bi da se podnese zahtev za autorizaciju i da se izvrši procena„, rekao je za EUobzerver predstavnik nevladine organizacije Korporejt Jurop obzervatori (Corporate Europe Observatory).

Čak i ako oboje na papiru nisu učinili ništa loše, zbog takvih poteza koji su česti raste zabrinutost javnosti, dodaje se.

Pored tehničkih pravila, moramo promeniti kulturu tako da „pokretna vrata“ više ne budu deo normalnog svakodnevnog života u Briselu”, rečeno je.

Prema podacima spoljne službe EU, Gardavorld trenutno štiti delegaciju EU na Haitiju.

Firma je „ponosna što je služila EU u različitim kapacitetima u proteklim godinama i raduje se što će nastaviti to da radi„, saopštila je pres služba u Montrealu.

Međutim, njeni rezultati u EU nisu prekriveni samo slavom.

Olaf, ured EU za borbu protiv prevara, zaključio je izveštaj o „mogućim nepravilnostima vezanim za ugovor o prisustvu EU u Somaliji“ još 2018, a policija je u aprilu izvršila pretres kancelarije Gardavorlda u Briselu vezano za taj slučaj.

Nacionalna „pravosudna istraga je u toku„, naveo je Olaf.

Takođe je razmotrio pritužbe o nesavesnim postupcima protiv Dina pre nego što je napustio dužnost u EU u junu prošle godine, ali Gardavorld je odbio da kaže može li to štetiti njegovoj PR kampanji.

Institucije EU troše stotine miliona evra godišnje na zaštitu svojih zgrada i osoblja u inostranstvu.

Britanska G4S, najveća bezbednosna firma na svetu, u prošlosti je dobijala neke od najsočnijih ugovora.

Trenutno štiti ambasade EU u Boliviji, Bocvani, Džibutiju, Gabonu, Gambiji, Indoneziji, Madagaskaru, Mozambiku, Sijera Leoneu i Južnoj Africi, kao i misiju EU u Ukrajini. Takođe štiti delegacije Evropske komisije na Kipru, Danskoj, Estoniji, Grčkoj, Mađarskoj, Litvanijii, Malti i Sloveniji.

Dve britanske firme (Page Protective Services i Saladin Security) takođe su uspele, navodi EUObzerver i dodaje da je Pejdž pobedio u nadmetanju za velike ugovore za Avganistan.

Sa svoje strane, G4S nastoji da deluje preko lokalnih podružnica u EU i šire.

To bi trebalo da ih učini bezbednim od Bregzita jer mnoge firme u Velikoj Britaniji brinu zbog potencijalnog uticaja britanskog izlaska iz EU.

Međutim, tenderi u EU sada sadrže Bregzit klauzulu o „podobnosti„, koja predviđa da bi kandidati iz Velike Britanije mogli biti odbijeni.

Nakon izlaska Velike Britanije iz EU, u zavisnosti od ishoda pregovora, za kandidate i ponuđače iz Velike Birtanije primenjivaće se pravila pristupa procedurama nabavke u EU koja važe za kandidate iz trećih zemalja„, kaže se u klauzuli.

„U slučaju da takav pristup nije omogućen zakonskim odredbama na snazi, kandidati ili ponuđači iz Velike Britanije mogli bi biti odbijeni iz postupka nabavke“, dodaje se.

U slučaju Bregzita bez dogovora to bi značilo da ne postoje „zakonske odredbe na snazi“ o podobnosti britanskih firmi.

A pravo na nošenje oružja u prekomorskim jurisdikcijama pokriveno je još složenijim licencnim i pravnim režimima, dodaje EUObzerver.

Ostaje da se vidi da li će Ešton moći da pomogne Gardavorldu da ojača svoj portfolio u EU.

Ali, kanadska firma najavila je velike ambicije ranije ove godine, kada je ponudila da kupi G4S po ugovoru za 3,5 milijardi evra, što je kasnije propalo.

Sa svoje strane izvori iz EU rekli su da klauzula o Bregzitu niti garantuje niti narušava buduću podobnost britanskih firmi.

Daje  odgovore samo „koliko je to moguće“ i koji bi se mogli protumačiti „na oba načina„, rekli su izvori EUObzervera, dodajući da će se svaki novi tender tretirati kao slučaj za sebe.

Ali, jedan izvor koji je nekada radio u privatnom vojnom sektoru u EU rekao je da se „britanske firme i njihovi potencijalni kanadski kupci plaše da će izgubiti sve u Briselu„.

A portparol G4S rekao je da oni „usko sarađuju sa svim svojim kupcima na potencijalnom uticaju promena zakonodavstva“, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…