Kazniti odgovorne za zločine nad novinarima

Dunja Mijatović

Beč, 02. novembar 2016. – Predstavnica OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović, danas je, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, pozvala sve države članice OEBS da pronađu i kazne one koji su počinili zločine nad novinarima.

"Vlasti u regiji OEBS ne uspevaju da preduzmu mere kako bi smanjile veliki broj napada na novinare, a ne uspevaju ni da se suoče sa pitanjem nekažnjivosti zločina", rekla je Mijatović, a saopštio OEBS.

Ona je navela da Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, koji se obeležava danas treba da bude podsetnik da je neophodan zajednički napor kako bi se rasvetlili zločini nad novinarima.

 

Mijatović je dodala da je zastrašujuća činjenica da devet od deset ubistava novinara nije rešeno i da većina fizičkih napada na novinare nisu istražena.

"Ova statistika pokazuje da nikad ne smemo da prestanemo da se borimo i da ne smemo da odustanemo od borbe za bezbednost novinara i slobodu medija", kazala je ona.

Spisak ubijenih novinara, čiji krivci još nisu kažnjeni, uključuje novinare Slavka Ćuruviju, Duška Jovanovića, Milana Pantića, Georgija Gongadzea, Martina O" Hagana, navedeno je u saopštenju.

"Imena ovih hrabrih novinara nisu samo dokaz neuspeha zaštite predstavnika medija, već i dokaz niske ili nikakve političke volje da se bavi pitanjem nekažnjivosti zločina. Nije dovoljno da se samo priča o tome, mnoge zemlje moraju da pretvore te reči u dela", rekla je predstavnica OEBS za slobodu medija.

U decembru 2013. godine, Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 2. novembar za Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima i usvojila Rezoluciju o bezbednosti novinara

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…