Kazna PIO fondu jer krije staž Vučića i Nikolića

Poverenik za informacije od javnog značaja kaznio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO fond) sa ukupno 200.000 dinara jer nije dostavio KRIK-u informacije o radnom stažu predsednika Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića.

Novinari Mreže za istraživanje kriminala i korupcije –KRIK tražili su od PIO fonda u novembru 2014. godine podatke o tome gde su Nikolić i Vučić bili zaposleni i u kom periodu pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Zahtev je tada bio odbijen uz obrazloženje da spomenute osobe nisu dale saglasnost da se njihovi podaci daju trećim licima.

Novinari su se žalili kancelariji Poverenika koji je zatražio od fonda da postupi po zahtevu.

PIO fond je po drugi put odbio da dostavi podatke uz napomenu da su oni poslovna tajna.

Poverenik je poništio i ovu odluku fonda.

„Kada su u pitanju najviši državni funkcioneri, informacije o njihovim biografijama su, van svake sumnje, informacije u pogledu kojih postoji interes javnosti da ih zna“, navodi se u obrazloženju rešenja Poverenika.

S obzirom da se fond oglušio o rešenja Poverenika, kažnjen je dvema novčanim kaznama – u iznosima od 20.000 i 180.000 dinara.

Ukoliko PIO fond ne dostavi dokumenta u roku od dva dana, Poverenik će se obratiti Vladi Srbije.

Obraćanje Vladi sa zahtevom da obezbedi dostavljanje dokumenata je krajnja zakonska mera koju Poverenik može da izrekne.

Autorka: Bojana Pavlović, Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK)

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…