“Kaparisanje“ pitanja na konferenciji za medije predsednika Vlade Srbije

Insajder

Prenosimo tekst novinarki redakcije Insajder Irene Stević i Mine Milanović u kojem opisuju svoje iskustvo sa konferencije za novinare predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića.

''Kao novinari redakcije Insajder od danas smo počeli redovno da odlazimo na konferencije za novinare kako bismo postavljali pitanja za teme koje pripremamo za portal Insajder.net, koji će uskoro biti otvoren za javnost. Međutim, već danas nam je održana lekcija da ne možemo da postavljamo pitanja na konferenciji za novinare, pošto su dozvoljena samo dva pitanja, a novinari su se unapred već dogovorili ko će da pita i tako “kaparisali” pitanja. 

Šta su “kaparisana” pitanja?

Iako smo prvi put čuli da postoji nešto što se zove “kaparisano pitanje”, odlučili smo da ipak ostanemo na konferenciji za novinare premijera Aleksandra Vučića održanoj u pauzi sednice Poslovnog saveta Nemačke i Srbije.

Posle uvodnih obraćanja, Suzana Vasiljević iz kabineta premijera obratila se novinarima ponavljajući prethodni dogovor da su dozvoljena samo dva pitanja, dok je mikrofon odmah otišao u ruke novinara koji su to pravo “kaparisali”.

Mikrofon je posle dva pitanja jednostavno nestao, a naš pokušaj da postavimo pitanja premijeru Vučiću naišao je na negodovanje novinara drugih redakcija. Objašnjenje kolega bilo je da su se novinari, nakon što su dobili informaciju iz kabineta premijera o broju dozvoljenih pitanja, između sebe već podelili ko će imati to pravo.

Pošto nismo pratili celu sednicu Poslovnog saveta jer nam to nije bila tema, i pošto smo na konferenciju za novinare stigli neposredno pre njenog početka sa pitanjima za svoje teme, nismo imali priliku da u trenutku pravljenja dogovora o broju pitanja protestujemo zbog takvog ograničenja.

Čemu konferencija za novinare?

U najavi događaja nigde nije rečeno da će biti dozvoljena samo dva pitanja niti je pomenuto bilo kakvo drugo ograničenje, ali se nijedan od novinara drugih redakcija nije pobunio zbog toga. Umesto toga su praktično reporteri Insajdera dobili “lekciju” od novinara drugih redakcija da je to “uobičajena i normalna praksa”, protiv koje se ne treba buniti.

Konferencija za novinare prilika je za sve medije da predstavnicima vlasti postave pitanja od javnog značaja, na čemu će novinari Insajdera uvek insistirati.

U novinarskom kodeksu stoji da je pravo novinara da, “u odnosu prema državnim i drugim institucijama kontinuirano postavlja pitanja za koja smatra da su od interesa za javnost, bez obzira na to da li su zamoljeni da to prekinu ili ne”.

Na portalu Insajder.net koji uskoro počinje sa radom, kroz praćenje dnevnih događaja i rada na istraživačkim pričama, svakodnevno ćemo promovisati odgovorno novinarstvo.''

Izvor: Insajder

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…