Kancelariji evropskog javnog tužioca za planirani početak rada nedostaju novac i osoblje

Laura Kodruta Kovesi

Luksemburg. 12. oktobar 2020. – Kancelariji evropskog javnog tužioca (EPPO) za planirani početak rada u novembru nedostaje i novca i osoblja, izjavila je šefica te institucije Laura Kodruta Kovesi.

Zadatak novoformiranog tužilaštva EU je suzbijanje krivičnih dela kojima se nanosi šteta evropskom budžetu.

Glavna tužiteljka EU Laura Kodruta Kovesi rekla je agenciji Frans pres da je u kancelariji još uvek nepopunjeno nekoliko desetina radnih mesta i da u budžetu za sledeću godinu nedostaje oko 17 miliona evra. Kovesi sredinom oktobra treba da upozna ministre finansija EU sa pripremama za početak rada Tužilaštva.

Savet i Evropski parlament su 2019. imenovali Rumunku Kovesi za prvu glavnu tužiteljku EU i poverile joj zadatak da uspostavi novu instituciju i da njom upravlja.

Kovesi, koja je pre izbora bila šefica antikorupcijske agencije Rumunije, krajem septembra ove godine je sa još 22 tužilaca iz zemalja članica EU položila zakletvu.

U EPPO učestvuju 22 članice EU – Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Češka, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Italija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Malta, Holandija, Portugalija, Rumunija, Slovenija, Slovačka i Španija, prenosu Euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…