1. Početna
  2. Vesti
  3. Srbija
  4. Kancelarija za ljudska i manjinska prava podržala Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti

Kancelarija za ljudska i manjinska prava podržala Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti

rodna ravnopravnost

Beograd, 26. avgust 2017. – Koordinaciono telo Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost saopštilo je da je Kancelarija za ljudska i manjinska prava dala pozitivno mišljenje u vezi s Nacrtom zakona o rodnoj ravnopravnosti koji bi uskoro trebalo da se nađe pred Vladom i Parlamentom.

“U vezi s Nacrtom zakona o rodnoj ravnopravnosti koji ste nam dostavili na mišljenje, obaveštavamo vas da u skladu s nadležnošću Kancelarije za ljudska i manjinska prava, na tekst Nacrta zakona nemamo primedaba“. 

Posle dve godine izrade i prvobitnog povlačenja iz procedure, Srbija bi trebalo da tokom jeseni dobije novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji će, izmedju ostalog, propisati i kvote od 40 odsto za učešće žena u državnim organima upravljanja i rukovodjenja, najavila je ranije potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović. 

Mihajlovićeva, koja je ujedno i na čelu vladinog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, rekla je da bi zakon u narednih desetak dana trebalo da se nađe pred Vladom, potom i pred Skupštinom, pa bi, u redovnoj proceduri, mogao da bude usvojen krajem septembra.

Potpredsednica Vlade navela je da o nacrtu zakona postoji saglasnost i konsenzus 25 institucija ministarstava, agencija i nezavisnih tela, a potencijalni problem je to što Ministarstvo za rad, zapošljavanja boračka i socijalna pitanja želi da zakon vrati na početak i traži formiranje nove radne grupe.

Nacrtom zakona predviđeno je da za pojedince i privredne subjekte koji se ne budu pridržavali odredaba budu izricane kazne od 500.000 do milion i po dinara.

Zakonom će biti zabranjeno i da se prilikom konkursa za posao uz radnu biografiju prilaže i fotografija, kao i da se pravi bilo kakva selekcija na osnovu izgleda. 

"Neće biti dozvoljeno da potencijalni poslodavac pita da li će neko imati decu, da li će se udati, kada će se udati. Tako je i u svim zemljama oko nas", kazala je Zorana Mihajlović.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…