Kampanje „targetiranja“ i zastrašivanja neprihvatljivo sredstvo za političke obračune

Platforma tri slobode

Beograd – Platforma „Tri slobode“ smatra neprihvatljivim i nedopustivim kampanje „targetiranja“ i zastrašivanja koje preko plakata i grafita u gradovima Srbije i televizija sa dozvolom za nacionalnu pokrivenost, pozivaju na linč političkih neistomišljenika, udruženja građana i članova i članica akademske zajednice.

Platforma „Tri Slobode“ deluje kao kao zajednički front organizacija civilnog društva za zaštitu ugroženih sloboda i za stvaranje uslova za nesmetano učešće građana u javnim poslovima kroz razvoj civilnog društva.

Bez obzira na činjenicu da su ovog puta kampanji izloženi i opozicioni akteri koji neretko i sami promovišu govor mržnje i zastrašivanje kao vid političke borbe, normalizaciju ovako brutalnih i zastrašujućih napada smatramo nedopustivom u demokratskom društvu„, naveli su u saopštenju.

Potpisnici su istakli da ovakvi obračuni izazivaju duboku zabrinutost ne samo za budućnost komunikacije na političkoj sceni, već i za fizičku bezbednost svih koji javno kritikuju postupke vlasti, ili ih kroz javnu i akademsku debatu analiziraju.

Uz podsećanje da je u toku kampanja koje se sastoji od televizijskih priloga, plakatiranja gradova i prigradskih naselja u Srbiji, kao i ispisivanja poruka na zidovima i javnim površinama, organizacije civilnog društva traže da nadležni reaguju.

Podsetili su da su obračuni preko plakata već viđeni protiv novinarke Isidore Kovačević u Šapcu, novinara Verana Matića u Vranju i plakati sa kućnom adresom Nenada Kulačina u Beogradu.

U sva tri slučaja, počinioci nisu odgovarali„, navedeno je u saopštenju Platforme „Tri slobode„.

Saopštenje su potpisali: Inicijativa mladih za ljudska prava, Crta, Građanske inicijative, Slavko Ćuruvija fondacija, Partneri Srbija, Autonomni ženski centar, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM), Nezavisno udruženje novinara Srbije, Novi optimizam, Centar za praktičnu politiku i Catalyst Balkans.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…