Kammen: Crna Gora da investira u čistu energiju umesto u termoelektranu

Solarni paneli

Podgorica, 07. septembar 2016. – Daniel Kammen, direktor RAEL-a ( Laboratorija za obnovljivu i posebne oblike energije) pri Univerzitetu Berkeley u Kaliforniji, naučni izaslanik Johna Kerryja, državnog sekretara SAD-a, uputio je pismo premijeru Crne Gore, Milu Đukanoviću, u kojem izražava zabrinutost zbog predviđene izgradnje drugog bloka termoelektrane Pljevlja, koju treba da gradi češka kompanija Skoda Praha, uz finansijsku pomoć Češke izvozne banke i osiguranje češke agencije EGAP.

Kammen, koji je profesor na predmetu Energija na Univerzitetu Berkeley, nedavno je, u saradnji sa sarajevskim think-thankom SEE Change Net, učestvovao u opsežnom radu na kreiranju niskokarbonskog puta koji bi zemlje Jugoistočne Evrope (uključujući Crnu Goru) trebale pratiti na svom putu ka EU. Kammen je autor publikacije Jugoistočna Evropa: Put u EU ili put u nedođiju? Energetska mapa puta za 2050: Tehnička analiza koja donosi neophodne korake koje zemlje Jugoistočne Evrope treba da preduzmu na putu ka održivom, efikasnom i obnovljivom energetskom sistemu koji će im omogućiti da ispune svoje EU ciljeve, kao i međunarodne obaveze vezane za borbu protiv klimatskih promena.

U ovom pismu, Kammen je izrazio svoje nezadovoljstvo što Crna Gora, zemlja koja ima veliki potencijal za energiju iz sunca, kao i za energetsku efikasnost, a koja se obavezala na borbu protiv klimatskih promjena podržavajući Pariški sporazum, sada razmatra izgradnju nove termoelektrane u Pljevljima, prenosi NVO Green Home.  “Kroz naš rad u Jugoistočnoj Evropi postalo nam je jasno da je, kada su u pitanju pametne investicije, najbitnije birati prilike budućosti, a ne trošiti novac na dinosaure prošlosti”, piše Kammen.

On podstiče premijera Đukanovića da razmotri strateške opcije, koje bi Kammen bio spreman podržati, kako bi se videlo “da li je ova investicija vrijedna novca poreskih obveznika, da li je zaista kompatibilna sa EU ciljevima i obavezama vezanim za borbu protiv klimatskih promena, i što je najvažnije, da li predstavlja mogućnost za investiranje u budućnost”.

Kammenovo pismo premijeru Crne Gore dolazi u vreme kada su najveći zagađivači na svijetu – SAD i Kina – ratifikovali Pariški sporazum. Broj preuranjenih smrti koje su rezultat zagađenja vazduha u Crnoj Gori iznosi 240 godišnje, dok ekonomski trošak ovih smrti iznosi 14.5% BDP-a Crne Gore. Kao zemlja koja se Ustavom obavezala da bude ekološka, Crna Gora bi trebala nastaviti svoj put ka EU tako što će investirati u obnovljive izvore energije i smanjiti upotrebu lignita.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…