Kameron upozorava da bi Brexit mogao uticati na porast cena

Britanski premijer David Kameron upozorio je glasače u nedelju da bi se mogli suočiti s većim računima u trgovinama odluči li zemlja na referendumu 23. juna napustiti Evropsku uniju, navodeći mogući pad vrednosti sterlinga. 

Kameron je vodeća figura u inicijativi za ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji uoči referenduma, čiji će ishod imati dalekosežne posledice za nacionalnu privredu, njenu ulogu u svetskoj trgovini i njen globalni diplomatski status.

Njegovi komentari označavaju zaokret u taktici kampanje  za ostanak: pritisak u smeru toga da se razjasni direktna povezanost makroekonomskih rizika koji su dosad dominirali u raspravi o Brexitu i njegovom mogućem uticaju na svakodnevni život Britanaca.

"Slabija valuta znači skuplji uvoz, što znači skuplja hrana i skuplji poslovni troškovi. I svi znamo gde to završava: višim cenama u trgovinama", napisao je Kameron u listu Sun u nedelju.

Upozorenja stižu  iz vladinih analiza o kratkoročnom uticaju koji bi britanski izlazak iz EU mogao imati na glasače.

On je kazao da bi cena troškova hrane i pića za prosečnu porodicu nedeljno porasla za gotovo 3 posto, odnosno 174, 06 dolara za godinu dana, a da bi cena odeće i obuće mogla porasti za 5 posto.

Suparnička kampanja za ostanak Velike Britanije  ne slaže se s tim analizama. "EU podiže cene u našim supermarketima zbog svoje protekcionističke politike.  To je u redu za velike poslovne divove no nije dobro za britanske porodice", rekao je Matthew Elliot iz kampanje za napuštanje EU.

Šest od sedam anketa objavljenih prošle nedelje pokazuje da u zemlji vodi kampanja za ostanak zemlje u Evropskoj uniji. 

Izvor: Hina     

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…