1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Kalendarske boje Evropskog parlamenta

Kalendarske boje Evropskog parlamenta

evropski-parlament

Poslanici u Evropskom parlamentu, nakon letnje pauze, počeli su sa radom 1. septembra prema rasporedu navedenom u službenom radnom kalendaru.

Kalendar Evropskog parlamenta sastoji se od četiri različite boje kojima se označavaju radne nedelje. U nastavku saznajte što znači crvena, ružičasta, plava ili zelena nedelja.

U radnim nedeljama koje su u kalendaru označene plavom bojom sastaju se klubovi poslanika koji okupljaju poslanike različitih nacionalnih političkih stranaka koje dele iste političke afinitete. Najmanje 25 poslanika iz sedam država članica potrebno je za formiranje kluba, a u ovom sazivu Parlamenta postoji sedam klubova poslanika. Na sastancima poslanici usklađuju stavove o predloženom zakonodavstvu, razmatraju izveštaje parlamentarnih odbora i sastavljaju amandmane.

Ružičasta radna nedelja posvećena je sastancima odbora. Svaki poslanik radi barem u jednom parlamentarnom odboru posvećenom području evropske politike, na primer spoljnoj politici, privredi, obrazovanju ili kulturi. Sastanci odbora su mesto gde poslanici iz raznih političkih stranaka raspravljaju o predlozima zakona, predlažu amandmane, bave se predlozima Komisije i Veća i sastavljaju i glasaju o izveštajima koja se zatim predstavljaju na plenarnoj sednici.

U radnim nedeljama označenim crvenom bojom održavaju se plenarna zasedanja u Strazburu ili Briselu koja, obično, traju četiri dana. Naredno plenarno zasedanje na rasporedu je od 15. do. 18. septembra.

Zelena radna nedelja je posvećena spoljnim aktivnostima. Tokom zelene radne nedelje poslanici obavljaju dužnosti izvan Parlamenta. Rade u svojim izbornim jedinicama kako bi održavali veze s biračima i kolegama ili putuju u sklopu delegacije u strane zemlje koje nisu članice Evropske unije.

Izvor: eu-projekti.info/europarl.europa.eu

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…