1. Početna
  2. Društvo
  3. Kako zaštititi podatke onih koji objavljuju podatke?

Kako zaštititi podatke onih koji objavljuju podatke?

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je danas da je u Srbiji potpuno neuređeno područje video nadzora,bezbednosnih provera, listinga telefonskih razgovora.

U dramatičnom smo zaostatku na području elementarnih standarda zaštite podataka o ličnosti, ocenio je Šabić tokom debate „Granice institucionalnih sloboda: kako zaštititi podatke onih koji objavljuju podatke?„.

Povod za organizovanje ove debate je tekst na blogu Centra za istraživačko novinaristvo – CINS “Ko to druka iz APR-a?

Potpuno je neuređeno područje video nadzora, osim u delu policijske kontrole saobraćaja, a postavljene su hiljade kamera. Bezbednosne provere bi morale biti uređene zakonom, a nisu. Listinzi o telefonskim razgovorima dospevaju u ruke u koje ne bi smeli, rekao je Šabić.

On je izjavio da postoje ljudi čiji se podaci po zakonu tretiraju kao naročito osetljivi, vezani za osobe alternativne seksualne orijentacije, obolele od „kompromitantnih“ bolesti, druge nacionalnosti, političke orijentacije ili religijskog opredeljenja.

Ti podaci bi trebalo da budu tretirani i čuvani na poseban način. Zakon kaže da će vlada u roku od šest meseci doneti uredbu o načinu arhiviranja i čuvanja naročito osetljivih podataka, rekao je Šabić, uz konstataciju da je taj zakon usvojen 2008. godine, ali ne i uredba.

Kada zaostalo tranziciono društvo reši da usvoji standarde zaštite podataka o ličnosti koji važe u društvima gde se individua i ličnost kotiraju vrlo visoko, suočava se sa veoma ozbiljnim zadatkom, izjavio je Šabić.

On je ocenio da je najvažnije „promeniti mentalitet“. Morate imati građanina, a ne podanika, građanina koji će se pobuniti i postaviti pitanje „zašto to radite, s kojim pravom“, rekao je Šabić.

On je izjavio da veoma ceni rad Agencije za privredne registre (APR) i da nikakve informacije „nisu curile“ iz te institucije.

Prema rečima direktora APR Zvonka Obradovića, ta institucija trajno čuva 20 kilometara dokumenata. Obradović je izjavio da se svakog dana stotinak građana obraća APR, koja je izložena pritiscima da bude potpuno transparentna.

Izvor: Medija centar Beograd/Fonet

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…