Kako do unapređenja procedura zapošljavanja u javnom sektoru

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), Balkanska istraživačka mreža (BIRN Srbija) i PALGO centar organizuju okrugli sto na kome će biti reči o koracima i merama koje je potrebno preduzeti da bi se unapredile procedure zapošljavanja u javnom sektoru.

Okrugli sto će biti održan u Beogradu u četvrtak, 26. maja, sa početkom u 11 h u prostorijama Press Centra UNS-a, u Knez Mihailovoj 6/III.

Na skupu će govoriti:

  • Jelena Jerinić, vanredna profesorka, Pravni fakultet Univerziteta Union u Beogradu/PALGO Centar
  • Vladimir Vučković, Fiskalni savet
  • Slobodan Georgijev, BIRN Srbija
  • Bojan Klačar, CeSID – moderator skupa

Na okruglom stolu biće govora o publikaciji „Preporuke za unapređenje zapošljavanja u javnom sektoru“, koja je nastala kao rezultat brojnih istraživanja i analiza u proteklih osamnaest meseci. Razgovaraće se o osnovnim problemima koji su prepoznati u javnom sektoru u procedurama zapošljavanja i načinima za njihovo prevazilaženje – normativno i u praksi.

Posebna tema o kojoj će biti reči je i vidljivost teme departizacije i racionalizacije u javnom sektoru. Sagovornici će pokušati da identifikuju na koji način postupaju mediji pri izveštavanju o ovim temama, da li je potrebno unapređenje ili promena pristupa, kao i koji su koraci koji je potrebno preduzeti u njihovom daljem izveštavanju o departizaciji i racionalizaciiji javnog sektora.

Govornici će pokušati i da daju osvrt na ekonomski aspekt racionalizacije javnog sektora – na strateške i druge dokumente i njihovu primenu, te na direktne i indirektne ekonomske i finansijske posledice neefikasnih i netransparentnih praksi u procesu zapošljavanja u javnom sektoru.

Prezentovanje ovih nalaza i preporuka predstavlja dobru priliku za razgovor sa različitim akterima o svim važnim temama koje se odnose na reformu javnog sektora i procedure zapošljavanja, kao i o mogućnostima za unapređenje regulatornog i institucionalnog okvira.

Izvor: BIRN Srbija 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…