1. Početna
  2. Društvo
  3. Kako se boriti protiv propagande u medijima?

Kako se boriti protiv propagande u medijima?

mediji

Regulisanje objavljivanja propagandnih materijala koji mogu podsticati na mržnju – a pronalaze svoje mesto i u medijima – fokus je preporuka koje je OEBS objavio.
 
Lista preporuka koja bi trebala pomoći u borbi protiv propagande i širenja nacionalne, rasne i verske mržnje koje podstiču na diskriminaciju, neprijateljstvo i povrede međunarodnog prava, objavljena je, a rezultat je sastanka u organizaciji OEBS-a održanog sredinom februara u Beču.
 
Medijski i pravni eksperti, zajedno sa novinarima, diplomatima i predstavnicima vlasti su na sastanku "Propaganda za rat i mržnju i medijska sloboda", istakli potrebu za legalnim mehanizmima koji bi zabranili propagandu i naglasili da je veoma važno da takvi mehanizmi zaštite ne zamene edukaciju publike i promociju samoregulacije u medijima.
 
"S obzirom na to da je propaganda posebno opasna kada dominira u javnoj sferi i ograničava pristup informacijama, i time onemogućava individuama da izraze i formiraju svoje stavove i ideje, od ključnog je značaja podsticati medijski pluralizam, kao jedan od efektnih odgovora na propagandu, koji kreira i jača kulturu mira, saradnje, tolerancije i uzajamnog poštovanja u OEBS regionu", navedeno je u izveštaju.
 
Posebnu pažnju potrebno je obratiti na nove tehnologije – digitalno emitovanje, mobilne komunikacije, online medije i društvene mreže, koje bi, u ovoj situaciji, trebale dobiti veliku podršku kao alati koji mogu povećati diverzitet informacija.
 
Lista preporuka podeljena je u tri kategorije i namenjena je državama članicama, medijskim organizacijama i novinarima, kao i organizacijama civilnog društva.
 
Medijska samoregulacija, tamo gde je efektna, i dalje se navodi kao najbolji put adresiranja medijskih problema. Kroz ovakav vid regulacije, novinari vežbaju moral i društvenu odgovornost i predstavljaju suprotan govor propagandi mržnje i diskriminacije.
 
Posebnu ulogu trebaju imati javni medijski servisi, a kao značajni se ističu i novinarski treninzi o međunarodnom pravu koji pokrivaju oblasti ljudskih prava.
 
Kompletna lista preporuka na engleskom jeziku dostupna je na ovom linku.

Izvor: Media.ba

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…