Kako bi spasila turističku sezonu Italija otvara granice

Rim

Rim, 02. jun 2020. – Italija otvara granice za evropske turiste nakon mesec dana postepenog ublažavanja mera uvedenih zbog pandemije korona virusa.

“Zemlja se vraća u život“, rekao je ministar za regionalne poslove Frančesko Bočija.

Istovremeno, građani Italije mogu ponovo, što su željno iščekivali, da se kreću između 20 italijanskih regiona, od severa ka jugu, a iz Rima, Milana i Napulja ponovo je pokrenut i međunarodni avionski saobraćaj.

Kako javlja agencija Ansa, ponovno otvaranje regiona je dovelo do saobraćajnih gužvi, posebno u Mesini, na Siciliji, gde se čekalo na ukrcavanje na trajekte koji voze ka kopnu.

Gužve su se stvorile i na glavnoj železničkoj stanici u Milanu gde su se putnici tiskali da udju u vozove nakon tri meseca obustave saobraćaja.

Saobraćanje vozova je redovno, rekao je ministar saobraćaja Paola De Mikeli koji je posetio stanicu Termini u Rimu kako bi proverio da li se poštuju zdravstvene mere.

Zabrana masovnih okupljanja i obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru i javnom saobraćaju i dalje su na snazi, kao i mere držanja fizičke udaljenosti i merenja temperature na železničkim stanicama i aerodromima, prenela je agencija AFP.

I dalje traumatizovana zbog 33.500 žrtava korona virusa, Italija je početkom maja počela da postepeno ublažava mere izolacije.

Prodavnice, kafići i bašte su ponovo otvoreni, kao i većina spomenika i turističkih zanimljivosti poput Bazilike Svetog Petra i Koloseuma u Rimu, Pompeje, Tornja u Pizi, katedrala u Milanu i Firenci, Vatikanskih muzeja.

Italijanski mediji objavili su, međutim, da u Rimu radi samo 40 od 1.200 hotela, a u Milanu samo desetak.

Kad je reč o poljoprivrednom sektoru, otvaranje granica je pozdravljano jer će omogućiti ulazak u zemlju „oko 150.000 sezonskih radnika iz Rumunije, Poljske i Bugarske„, koji neće morati da idu u karantin.

Predsednik Italije Serđo Matarela je pohvalio jedinstvo zemlje tokom pandemije, ali i upozorio da „zdravstvena kriza još nije završena„.

Šef italijanske diplomatije Luidji Di Majo najavio je da će krajem sedmice imati niz susreta sa evropskim kolegama. „Cilj je da svima pokažemo da je Italija spremna da prihvati strance“ na bezbedan način, rekao je Di Majo, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…