Kakav premijer je potreban Vučiću?

Vlada Republike Srbije

Beograd, 14. jun 2020. – Posle izbora 21. juna biće formirana četvrta vlada od dolaska SNS na vlast pre osam godina.

Autor teksta je novinar Nikola Tomić.

Ta vlada će delovati u izuzetno složenom međunarodnom kontekstu – najkompleksnijem još od prethodne svetske ekonomske krize i samoproglašenja nezavisnosti Kosova sad već davne 2008, ali i u izuzetno osetljivim unutrašnjim prilikama, u ovom veku najveći stepen unutrašnjih političkih podela, pola opozicije svojevoljno van institucija, nemali broj nezadovoljnih građana bez adekvatne političke artikulacije.

Bez obzira na očekivan ubedljiv trijumf liste SNS i njenih partnera, neizvesno je koliko će formiranje vlade trajati. I ako se, iz različitih razloga, otegne na par meseci, ime njenog mandatara bi moglo biti poznato relativno brzo.

Ostale tekstove Nikole Tomića možete pročitati na sledećem linku.

Mandatara u našem slučaju predsednik države ne samo formalno proglašava, već ga i faktički bira. Premijer će biti neko koga lider SNS i najmoćniji političar u Srbiji odabere.

Pa kad već znamo ko će biti pobednik ovih izbora – gde je nepoznanica, uz ovog puta još važniju nego inače izlaznost, samo visina te pobede (koliko više od 50 odsto) – nije rano da se pozabavimo temom koja će odmah potom doći na red i u javnosti.

Kakav novi premijer je potreban Aleksandru Vučiću?

Kakav profil ličnosti bi na tom mestu mogao da najviše odgovara Vučiću, ali i interesima države i građana, u okvirima najboljeg mogućeg. Foto-robot potencijalnog rešenja. Najboljeg mogućeg.

Tekst Nikole Tomića, u celosti, možete pročitati na sledećem linku.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…