Kačinjski: Poljska neće iz EU

Poljska EU

Lider vladajuće poljske evroskeptične konzervativne stranke Pravo i pravda Jaroslav Kačinjski izjavio je nemačkim medijima da "Polegzit" ne preti, i da referendum poput onog u Velikoj Britaniji ne bi imao smisla, jer bi 90% Poljaka bilo protiv istupanja iz Unije.

"Kada je Velika Britanija u pitanju, čeznem da Britanci vide da se Unija menja i da promene mišljenje, da ostanu u EU ili da se u nju vrate. Ne gubim nadu u to", kazao je Kačinjski u intervjuu koji danas objavljuje nemački list Bild.

Kačinjski koji je formalno samo poslanik ali od izbora prošle jeseni realno ima glavnu reč u svim odlukama i premijerke Beate Šidlo i predsednika Andžeja Dude upozorio je da "Bregzit" nije nikao niotkuda a da oni koji se zalažu za više Evrope kao rešenje moraju da shvate da federalna Evropa znači i to da recimo Nemci preuzmu otplatu grčkih dugova.

"Manje ili više Evrope to je pogrešna alternativa. To što nam je potrebno jeste manje centralnog. Ugovori EU jasno govore o nacionalnim državama kojima ostaje što je moguće više nadležnosti. Ali aktivizam Evropske komisije potvrđuje da postoji nekakva alergija na načelo nacionalnih država i nacionalnih nadležnosti", rekao je Kačinjski.

Evropsku komisiju, koja je juče prešla u drugu fazu spora sa Poljskom oko ugrožene demokratije i pravne države zbog blokiranog Ustavnog suda, Kačinjski je za Bild optužio da je izmislila tu proceduru procene valjanosti pravne države bez osnova u osnovnim ugovorima EU da iskaže kreativnost na radost birokrata u EU.

"To nije ništa drugo nego radosna kreativnost za zadovoljstvo EK i njenih činovnika. Čak i pravni savetnici Evropskog saveta kažu da toga u ugovorima EU nema. Ipak vodimo pregovore sa Komisijom. Naš partner je evrokomesar Frans Timermans iz Holandije u kojoj čak ni nema Ustavnog suda. Apsurd. Zato je naš stav jasan: Poljska je suverena zemlja", kazao je Kačinjski.
 
Lider poljskih vladajućih konzervativaca kazao je da ne želi da govori o onome što deli EU i Poljsku već o onome što spaja a to su vrednosti kao demokratija, ljudsko dostojanstvo i sloboda veroispovesti, uz tržišnu ekonomiju na slobodnom tržištu.

"Ne želim da govorim o linijama razdora. Mi Poljaci jesmo i ostaćemo ubeđeni Evropljani. Evropa je za nas zajednica raznolikosti naroda. A ne istovetna masa. Raznolikost naših kultura je najveća dragocenost Evrope. Moramo tu riznicu daočuvamo. A svako mešanje politike koje smanjuje tu raznolikost osiromašuje Evropu", rekao je Kačinjski.

Formalni poslanik ali neformalno i realno svojevrsni "natpredsednik i natpremijer" Poljske odbio je u razgovoru za Bild da bi Poljska mogla da se odrekne svoje nacionalne valute zlota.

"Danas se evro Poljskoj ne isplati. Upravo zato što imamo nacionalnu monetu uspeli smo tako dobro da prođemo kroz finansijsku i ekonomsku krizu. I tako će i ostati",rekao je Kačinjski.
 

Autorka: Daša Pavlović, dopisnica agencije Beta
Izvor: Euractiv

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…