Jurova: Zaštita poštenih i slobodnih izbora od lažnih vesti i dezinformacija među prioritetima zaštite evropske demokratije

Vera Jurova

Brisel, 26. maj 2020. – Potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova obećala je da će zaštita poštenih i slobodnih izbora od lažnih vesti i dezinformacija biti među centralnim tačkama plana aktivnosti zaštite evropske demokratije koji Evropska komisija namerava da usvoji do kraja godine, javlja poljska privatna televizija TVN24.

Zaštita izbornih kampanja od lažnih vesti biće jedna od centralnih tačaka plana aktivnosti za evropsku demokratiju koji će EK usvojiti do kraja godine„, kazala je evrokomesarka Jurova tokom debate u Evropskom parlamentu.

Potpredsednica EK odgovorila je tako na pitanje Magdalene Adamovič iz poljske opozicione Građanske platforme šta EK namerava da uradi da garantuje poštene i fer izbore kada u mnogim zemljama državni i javni mediji vode kampanju dezinformacija i govora mržnje protiv opozicije u predizbornim kampanjama.

Jurova je kazala da će EK u septembru objaviti prvi godišnji izveštaj poštovanja pravne države u svim članicama Evropske unije i da predstavnici EK trenutno obavljaju zbog korona virusa virtuelne posete članicama.

U izveštaj bi mogla da bude uključena i ocena vanrednih mera koje su vlade preduzimale zbog pandemije.

Predložili smo da evropski fondovi, ne samo strukturni već svi, budu uslovljeni poštovanjem pravne države. Takav mehanizam je na stolu u pregovorima o višegodišnjem budžetu EU. Lično obećavam da ću učiniti sve da taj uslov valjane pravne države i mehanizam povezan sa njim bude dobro konstruisan i ‘da ima zube’, tako da može da se primeni ako bude potrebe„, kazala je Jurova.

Zabrinutost ne samo EK, već i OEBS, izazvalo je proletos nastojanje poljske vladajuće stranke Pravo i pravda da u jeku pandemije korona virusa po svaku cenu održi predsedničke izbore 10. maja zato što su ankete predviđale tada sigurnu pobedu njenog kandidata, sadašnjeg predsednika Andžeja Dude već u prvom krugu. Sada, kad su izbori odloženi moguće za kraj juna, podrška Dudi pada i izvestan je drugi krug.

Ni u drugom krugu pobeda Dude nije izvesna otkako je najveća opoziciona stranka, Građanska platforma promenila kandidata i postavila u duel sa Dudom popularnog liberalnog gradonačelnika Varšave Rafala Tšaskovkog.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki odbacio je zabrinutost EU i OEBS za fer izbore u Poljskoj i rekao u intervjuu nemačkom listu Frankufrter algemajne cajtung da su te kritike izbora u Poljskoj neprihvatljive.

Predsednički izbori biće neposredni, ravnopravni, opšti i tajni. Tako je bilo u Poljskoj i tako će uvek biti. Tvrdnje da može da bude drugačije su apsolutno neprihvatljive. Očigledno je da je epidemija izazov, ali bila je i za druge zemlje„, kazao je Moravjecki.

Nakon kritika EU, OEBS ali i apela uticajne Poljske katoličke crkve da ne izlaže izlaskom na birališta živote i zdravlje Poljaka i pobune manjeg partnera u vladajućoj Ujedinjenoj desnici, lider vladajućih konzervativaca Jaroslav Kačinjski morao je da popusti.

Haos oko izbora – da li će biti odloženi, ako ne, da li će biti izlaska na birališta ili će svi glasati poštom, kada dobar deo Poljaka u inostranstvu ne bi mogao da glasa, na kraju je rezultirao odlukom da izbori budu održani 10. maja ali da birališta ne otvore zbog pandemije, da bi Državna izborna komisija zbog toga što izbori jesu održani ali na njima nije moglo da se glasa, mogla da zatraži da se raspišu novi.

Izmene izbornog zakona po kome bi trebalo da se održe novi izbori, po želji Prava i pravde najverovatnije 28. juna, još su na razmatranju u Senatu poljskog parlamenta gde senatori tvrde da teško da izbori mogu da se održe uz poštovanje svih zakonskih rokova do isteka mandata predsednika Dude 6. avgusta, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…