Jurova očekuje otpor u EU prema novim propisima o slobodi medija

Vera Jurova

Prag, 10. avgust 2022. – Potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova očekuje otpor nekih članica Evropske unije novim propisima o slobodi medija.

Nove popise će Evropska komisija predstaviti 13. septembra, a njima Brisel nastoji da napravi što veću distancu političara od medija.

Pretpostavljam da put tog zakona kroz legislativni proces neće biti jednostavan. EK će ga predstaviti 13. septembra. Kod nekih članica očekujem da će imati zamerke upravo zato što pravimo što veći razmak između politike i medija. Moguće je da se nekim zemljama neće svideti taj aspekt. Nekim se neće svideti to što EU uopšte želi to da reguliše„, kazala je Jurova u intervjuu češkom javnom servisu Radiožurnal.

Jurova je naglasila da zakon ne reguliše same medije, već okruženje u kome funkcionišu i eliminiše one administrativne mere vlasti koje utiču na slobodu i nezavisnost medija.

To se dešava na razne načine, bilo direktno tako da se smanji finansiranje javnih servisa ili se u njih postave ljudi lojalni vladi. Dešava se raznim poreskim manevrima u oblasti finansiranja. Tu su i skrivene metode koje uzrokuju to da neki mediji nepopularni kod političara imaju problem da prežive. Videli smo npr. u Poljskoj predlog zakona o oporezivanju nekih medija na koji su mediji sami reagovali crnim naslovnim stranicama„, rekla je Jurova.

Evrokomesarka upozorila je i na praksu zloupotrebe javnog novca da se obezbedi uticaj na medije, a takođe i na kupovinu medija, koncentraciju i njihovu monopolizaciju.

Iz godine u godinu se trend pogoršava, i to i u zemljama gde situacija nije bila ozbiljna. Npr. u Sloveniji su bili problemi sa finansiranjem novinske agencije. U nizu zemalja pogoršava se retorika političara prema medijima. Kako se pogoršava atmosfera u društvu, mediji postaju nešto kao javni neprijatelj„, rekla je evropska zvaničnica.

Jurova je kao pozitivan primer zaštite nezavisnosti medija navela skandinavske zemlje i Nemačku.

Interesantno je da kada smo davali preporuke članicama da upotrebe novac izdvojen za mere protiv posledica kovida upravo te zemlje u kojima mediji funkcionišu pod solidnom zaštitom koristile su i evropski novac da održe medije ekonomski vitalnim„, rekla je Jurova.

Ona očekuje podršku Evropskog parlamenta novom zakonu, koji je prema njenim rečima jasno postavljen na ubeđenju da su demokratiji potrebni mediji, da mediji treba da vrše kontrolnu funkciju u demokratskom sistemu, dok su sada pod sve većim političkim i ekonomskim pritiskom, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…