Juratović: Neophodno obnoviti poverenje u regionu

Josip Juratović

Poslanik Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) u Bundestagu Josip Juratović ocenio je 7. marta da je neophodno raditi na ekonomskom razvoju i vladavini prava u zemljama Zapadnog Balkana i razvijanju poverenja u regionu.

On je na skupu u Beogradu predstavio dokument poslaničkog kluba SPD u Bundestagu za oživljavanje evropskih integracija i vrednosti na Zapadnom Balkanu. U dokumentu se konstatuju problemi u društvima regiona, poput korupcije i nepotizma, netransparentnosti i teške ekonomske situacije a kao jedno od rešenja za podsticanje evropskih integracija predlaže se da se olakša otvaranje poglavlja bez ublažavanja uslova. Srpski zvaničnici smatraju da je analiza stanja, izneta u dokumentu, "pemisitična" i ističu da je bilo pomaka u društvenim reforma, kao i da region može biti deo rešenja za izazove sa kojima se suočava EU, poput izbegličke krize.
 
"Moramo raditi na poverenju. Ovde je izgubljeno poverenje u regionalnu saradnju ali i poverenje u budućnost i politiku", rekao je Juratović na skupu na kome je predstavljen dokument poslaničkog kluba SPD-a u Bundestagu za oživljavanje evropskih integracija i vrednosti na Zapadnom Balkanu.
 
Juratović, koji je poslanik SPD u nemačkom parlamentu, ocenio je da već dugo postoji volja da region uđe u EU, još od samita u Solunu 2003, ali da se pridruživanje regiona "nekako oteglo".
 
On je istakao da je osim reformi za razvoj demokratskog društva ključna i ekonomska perspektiva, kao i rad na vladavini prava.
 
Podsetivši da se zalagao da se u pregovorima o članstvu Srbije u EU u decembru otvori i poglavlje 32, on je rekao "da neumorno traži da se dalje radi na poglavljima 23 i 24, jer bez njih nema budućnosti".
 
Juratović je upozorio da region ostaje bez stručnjaka i mladih koji traže sreću na Zapadu i dodao da je između 200.000 i 300.000 ljudi napustilo region.
 
"Vreme je da počnemo da razmišljamo kako ćemo graditi budućnost", rekao je on i dodao da je stabilnost i budućnost regiona bitna i za stabilnost cele Evrope.
 
Juratović je kazao da je u regionu neophodno graditi građanska društva umesto nacionalističkih.
 
Pesimistično stanje i optimistična vizija
 
Prema njegovim rečima, u dokumentu koji je pripremio pod nazivom "Učvrstiti evropsku ideju na Zapadnom Balkanu" analizira se aktuelna situacija u regionu i daju predlozi za rešavanje izazova. Taj doklument treba da posluži kao polazna tačka za dalje diskusije sa različitim akterima u društvu, dodao je Juratović.
 
U dokumentu se između ostalog navodi da su korupcija, nepotizam i klijentelizam i dalje prisutni u znatnoj meri u zemljama Zapadnog Balkana, da međudržavna pitanja još nisu razrešena, da su parlamenti nemoćni, političke odluke netransparentne, pravosuđe zavisno od politike i da nema medijske slobode a da je ekonomska situacija i dalje teška.
 
Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević rekla je povodom nedostataka konstatovanih u zemljama Zapadnog Balkana, koji su izneti u dokumentu, da se stvari, ipak, pomeraju a da je migrantska kriza pokazala da region može biti deo rešenja. Dodala je da region možda nije odlučujući faktor ali da može biti deo odgovora i u okviru težnji EU da formira energetsku uniju.
 
Na skupu koji su organizovali Beogradski centar za političku izuzetnost i Fondacija Fridrih Ebert, ona je rekla da je odnos prema politici proširenja u EU mnogo kompleksniji od pukog zanemarivanja i dodala da EU "traži sebe" pokušavajući da reši izazove kriza i odluči u kom pravcu će dalje.
 
Član Odbora za evropske integracije Srbije Ivan Bauer rekao je da se slaže sa šeficom pregovaračkog tima da je analiza izneta u dokumentu "pesimistično-kritička" ali je dodao da je vizija optimistična.
 
Juratović je rekao da dokument jeste za neke negativan i dramatičan ali da se mora opisati slika koja je velikim delom takva ponovivši da je veliki broj građana napustio region. "Društvo se meri prema odnosu prema najslabijem", rekao je poslanik SPD-a.
 
Na skupu je istaknut značaj saradnje i sa parlamentima članica EU i sa Evropskim parlamentom i konstatovano da, međutim, nema saradnje među nacionalnih stranka koje imaju istu političku orijentaciju. Juratović je rekao da postoji izvestan oprez jer na primer na levici često nije jasno koja je od "3,4 ili 5" stranaka socijaldemokratske u nekoj zemlji regiona, ona prava s kojom treba sarađivati.
 
Ditman: Nemačka za otvaranje poglavlja 23 i 24
 
Nemačka je posvećena solunskoj agendi i članstvu Zapadnog Balkana u EUa u slučaju Srbije podržava otvaranje poglavlja 23 i 24 u prvoj polovini ove godine, rekao je na skupu nemački ambasador u Srbiji Aksel Ditman.
 
Ditman je rekao da su pregovori o članstvu Srbije u EU sada u novoj fazi, da su otvorena prva poglavlja u decembru i da je "blizu i otvaranje novih poglavlja".
 
"Mi smo blizu otvaranja novih poglavlja i nemačka vlada u potpunosti podržava otvaranje poglavlja 23 i 24 u prvoj polovini godine", rekao je Ditman i dodao da se vrlo dobro napreduje na tom planu.
 
Ditman je naveo da se na ekonomskom planu sprovodi više važnih reformi i da je sada bitno da se one nastave i posebno istakao značaj vladavine prava i za ekonomski razvoj zemlje.
 
On je dodao da Nemačka doprinosi i rešavanju praktičnih pitanja u Srbiji poput razvoja dualnog obrazovanja.Ditman je i najavio skoro otvaranje Privredne komore i dodao da u Srbiji radi izmedju 350 i 370 nemačkih kompanija i da Nemačka nastoji da pomogne i razvoju malih i srednjih preduzeća kroz program Nemačke razvojne banke (KfW).

Izvor: euractiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…