Juratović: Bojkot izbora još više učvršćuje na vlasti režim Aleksandra Vučića

Josip Juratović

Beograd, 18. februar 2020. – Poslanik Socijaldemokratske partije u Nemačkom Bundestagu Josip Juratović rekao je u Beogradu da će bojkot predstojećih parlementarnih izbora od strane većeg dela opozicije još više učvrstiti na vlasti aktuelni režim na čelu sa Aleksandrom Vučićem.

On je govoreći na skupu „Evropske integracije Srbije 2016 – 2020: Koliko smo napredovali ka članstvu u EU“, ocenio da političke stranke treba da se bore za ulazak u parlament, za koji je rekao da je hram demokratije.

Znamo da je ugrožena sloboda medija, znamo kako sudstvo fukcioniše, ali to se neće promeniti bojkotom izbora“, rekao je Juratović koji je član odbora za Spoljne poslove Bundestaga i Odbora za pitanja Evropske unije.

Govoreći o perspektivama Zapadnog Balkana, on je ocenio da su promene neophodne, ali da nisu moguće dok u državama u regionu postoje takozvane „ratničke strukture“ i dok ne dođe na vlast nova generacija mladih ljudi koji će biti jasno fokusirani na cilj kako graditi budućnost, a prošlost ostaviti istorijskim knjigama.

Imamo populističke lidere koji koriste postojeće stanje da bi profitirali na izborima. Nikome se od njih ne žuri u EU jer pate od sindroma Sanadera, nikome se ne žuri u zatvor“, rekao je poslanik Bundestaga.

Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader, kome se sudilo zbog više slučajeva korupcije završio je u zatvoru.

EU ima svoje probleme već dugo i treba da se zapita šta želi, šta je njen cilj, kako da odgovori na sve veći nacionalizam, rekao je Juratović i naveo da se zalaže za jaku i jedinstvenu Evropu po ugledu na SAD, koja će moći da rešava ključna globalna pitanja, ravnopravno sa Kinom, Rusijom i Amerikom.

Upitan kako komentariše izjavu bivšeg predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera da nema proširenja EU do daljnjeg, Juratović kaže da takva ocena nije realna jer „otkud on zna da se sutra u zemljama Zapadnog Balakana neće stvoriti jedan demokratski talas koji će za par godina stvoriti stabilne institucije“.

Jedna strana evrointegracije jeste ispunjavanje uslova za pristupanje EU, ali s druge strane to je proces da bi se stvorila funkcionalna država, a mi pokušavamo da motivišemo države Zapadnog Balkana da upravo to učine“, naveo je Juratović.

On je izrazio uverenje da će se do polovine godine otvoriti pretpristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Ja se stvarno nadam da će se probuditi demokratski duh, pravi demokratski duh, gde će se poštovati demokratske slobode, slobode medija, slobodne i funkcionalne instutuije i kada se sve to dogodi, evrointegracije će ići po automatizmu“, rekao je Juratović.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…