Junker: Nekadašnji heroji Bregzita napuštaju brod

Odluka Velike Britanije da istupi iz EU izazvala je ozbiljne potrese na britanskoj političkoj sceni a najnoviji je usledio 4. jula pošto je ostavku na mesto lidera nacionalističke i evrofobične stranke UKIP podneo Najdžel Faraž, vatreni zagovornik Bregzita. On se time pridružio nizu istaknutih političara koji se posle referenduma o istupanju iz EU povlače sa scene.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je, povodom ostavki vodećih britanskih političara koji su se zalagali za izlazak iz EU, ocenio 5. jula da su "nekadašnji blistavi heroji Bregzita sada tužni heroji" i optužio ih da "napuštaju brod" u teškim trenucima.
 
"Oni koji su doveli do ovakog rezultata u Britaniji napuštaju scenu jedan za drugim: DŽonson, Faraž, drugi", rekao je Junker 5. jula u Evropskom parlamentu.
 
Faraž je 4. jula ostavku podneo na mesto predsednika Stranke za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP), dok je konzervativac Boris DŽonson 30. juna, suprotno očekivanjima, odustao od kandidature za lidersku poziciju u Konzervativnoj partiji.
 
Junker je ocenio da su ti političari "retonacionalisti a ne rodoljubi" jer "napuštaju brod" kad postane teško. On ih je kritikovao i jer nisu imali konkretan plan za stanje posle Bregzita.
 
"Ne mogu da razumem da kampu pristalica za izlazak iz EU treba vremena da razmisle kako bi smislili šta dalje da se radi. Pomislio bih da su imali neki plan, ali ne oni, napuštaju brod!", rekao je on.
 
Junker se podsmehnuo britanskim političarima koji su bili za izlazak iz EU a sada podnose ostavke, nazvavši ih "tužnim herojima" Bregzita.
 
"Samo primećujem da su jučerašnji blistavi heroji Bregzita danas žalosni heroji", rekao je Junker u Evropskom parlamentu.
 
Lider liberalnog bloka u Parlamentu EU Gi Ferhofstat izjavio je povodom ostavki vođa Bregzita da "pacovi beže sa broda koji tone".
 
Šef najveće grupe u Evropskom parlamentu, Evropske narodne partije, Manfred Veber izjavio je povodom Faražove odluke da je "kukavička".
 
Faraž, koji nikada nije ni imao ambicije da vodi pregovore sa Briselom, obrzložio je ostavku time da je ispunio svoj zadatak, pošto će Britanija istupiti iz EU tako da više nije neophodno da on bude na čelu partije.
 
Po objaljivanju rezultata referenduma i premijer i lider konzervativaca Dejvid Kameron je saopšito da podnosi ostavku i da prepušta svom nasledniku da zvanično pokrene proceduru istupanja iz EU. Njegova ostavka je logična pošto je sazvao referendum i borio se za ostanak u EU.
 
Za lidera britanske Konzervativne stranke kandidaturu je podnelo petoro političara, a pobednik, koji će biti proglašen 9. septembra, postaće premijer Velike Britanije i očekuje se da vodi pregovore o izlasku te države iz EU.
 
Stolica se drma i lideru Laburističke stranke DŽeremiju Korbinu koji odbija da podnese ostavku iako mu je unutar stranke izglasavano nepoverenje.
 
Korbin je izgubio podršku laburista zbog navodne slabe kampanje za ostanak Velike Britanije u EU uoči referenduma.

Izvor: AFP

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

novinar
Evropa, Vesti

Evropski mediji ne mogu da budu poluslobodni

_______
Berlin – Evropski zakon o slobodi medija, nakon 15 meseci intenzivne debate, stigao je do pregovora na nivou „trilogije“ (Evropski parlament, Evropska komisija i Savet EU) koji vode konačnom tekstu.…