Junker: Malo istinskih Evropljana

Predsednici tri vodeće institucije EU opisali su tokom rasprave o budućnosti EU u Rimu sumornu sliku EU, ocenivši da toj organizaciji nedostaje vođstvo i da je guši sitničavo, nacionalističko politikanstvo. Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je rekao i da su "svi Evropljani kada treba da se uzima, a povremeni Evropljani kada treba da se daje".
 
"Imamo mnogo trgovaca u Evropskom savetu i samo nekoliko državnika", rekao je predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulca osvrnuvši se na rad šefova vlada ili država članica koji okupljeni u tom telu pokušavaju da pronađu rešenja za niz kriza u EU.
 
Šulc i Junker su zajedno sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom učestvovali u debati o budućnosti EU, koja je organizovana u istoj sali u kojoj je potpisan Ugovor iz Rima 1957. godine. Tim ugovorom su postavljeni temelji buduće EU, podseća Rojters.
 
"Ideja o jednoj državi EU, jednoj viziji, bila je iluzija", rekao je Tusk, bivši poljski premijer, čija uloga kao predsednika Evropskog saveta, jeste da omogući konsenzus i saglasnost među liderima EU.
 
Takvo jedinstvo je gotovo nemoguće ostvariti u vremenu kada stotine hiljada migranata beži u Evropu u potrazi za boljim životom. Takođe, evropsku solidarnost su oslabile godine ekonomskih teškoća, posebno na jugu Evrope. Takođe, u Velikoj Britaniji će se u junu održati referedum o eventulanom izlasku iz EU.
 
Povremeni Evropljani
 
Junker je ocenio da su "svi Evropljani kada treba da se uzima, a povremeni Evropljani kada treba da se daje". On je naglasio da su "povremeni" Evropljani često oni koji su dobili najviše evropskih para, što su obično nove članice na istoku Evrope.
 
"Sada imamo suviše privremenih Evropljana", rekao je Junker.
 
Tusk je, ne pominjući imena, rekao da se nove članice najviše protive zajedničkom rešenju za migrantsku krizu i to "često na vrlo iritirajući način".
 
Italija i Grčka se suočavaju sa velikim brojem migranata koji preko njih stižu u EU, i smatraju da u njihovom prihvatu trebalo da učestvuju i druge članice. Međutim, Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska su odbacile planove Evropske komisije o uvođenju obaveznih kvota za prijem izbeglica i optužile Brisle da pokušava da ih uceni.
 
Junker, bivši premijer Luksemburga koji tri decenije učestvuje u donošenju odluka u EU, podsetio je na vremena Evropa krenula ka ekonomskoj uniji i stvorila jedinstvenu valutu.
 
"Nekada smo zajedno radili, bavili smo se važnim delom istorije. To je sasvim prošlo", rekao je on i ocenio da građani EU nisu shvatili šta EU pokušava da uradi.
 
"Ovo je plodno tlo za populiste", dodao je on.
 
Papa: Gradite mostove a ne zidove u Evropi
 
Čelnici evropskih institucija su došli u Rim povodom uručenja poglavaru Rimokatoličke crkve, papi Franji nagrade Karlo Veliki, koja se svake godine dodeljuje za izuzetan doprinos evropskom ujedinjenju.
 
Uručenju 6. maja u Vatikanu su prisustvovali i nemačka kancelarka Angela Merkel, direktor Evropske centralne banke Mario Dragi i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.
 
Papa je tom prilikom 6. maja pozvao Evropu da "više nego ikada, gradi mostove i sruši sve zidove".
 
"Još nisu ispunjeni svi planovi očeva i osinivača Evrope, koji su glasnici mira i proroci budućnosti", rekao je papa pozivajući na "smelije promene ka većoj otvorenosti prema društvu posebno prema mladima koje pogađa nezaposlenost".
 
Papa se ponovo založio za zaštitu izbeglica pozivajući na dijalog jer je "evropski identitet uvek bio za multikulturno i dinamično društvo".

Izvor: EurActiv

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…