Jović: Ne postoji sistemsko rešenje za human smeštaj osoba sa invaliditetom

Beograd, 29. novembar 2016. – Zamenica zaštitnika građana Srbije zadužena za prava osoba sa invaliditetom Vladana Jović izjavila je da je položaj osoba sa autizmom u Srbiji "specifično težak" i nije dovoljno prepoznat u društvu, zbog čega se njihovi problemi ne rešavaju na adekvatan način.

"Osobe sa autizmom su posebno ranjiva grupa građana. Ne samo da građani ne znaju dovoljno, nego se ne zna dovoljno ni u onim strukturama gde bi trebalo da se zna, a to su stručni radnici  –  medicina, zdravstvo, socijala", rekla je agenciji Beta Vladana Jović.

Ona je kazala da u Srbiji nema podataka o tome koliko ima osoba sa autizmom, navodeći da se iz prakse vidi da taj broj raste.

Vladana Jović je kazala da u Srbiji ne postoji sistemsko rešenje za human smeštaj osoba sa invaliditetom, dodavši da to nije jedini problem, jer postoji i niz drugih problema u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti tih osoba.

Ona je kazala da se dešava da osobe sa autizmom, čiji se roditelji razbole i kada više nema ko da brine o njemu, ne budu smeštene u ustanove u kojima se na adekvatan način brinu o njima.

"To su situacije u kojima roditelji ne znaju šta će biti s njihovom decom kada se oni razbole. Najviše ih muči strah od smrti, jer ne znaju šta će biti sa njihovom decom", rekla je Vladana Jović.

Ona je kazala da je važna rana identifikacija autizma, zato što blagovremena prevencija i rad sa decom sa autizmom omogućava da se njihovo stanje poboljš, kako bi oni mogli da samostalnije funkcionišu.

"Autizam nema standardnu pojavu  –  mogu da budu teški slučajevi, a mogu da budu minimalne poteškoće, zbog čega moraju postojati standardi rada u socijalnim ustanovama", rekla je ona i dodala da standard podrazumeva "pristup pojedincu i njegovim potrebama".

Ona je rekla da treba obezbediti neophodnu podršku porodicama osobe sa autizmom.

"Dešava se da dete prestane da ide u boravke, u školu, a da roditelji ne znaju kako to da reše. Potrebni su im mobilni timovi, koji će idnetifikovati zašto dete neće da ide tamo gde je išlo", rekla je zamenica zaštitnika građana.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…