Jovanović: Stvar je mentalne higijene uzdržati se onoga što serviraju režimski mediji u Srbiji

Jelka Jovanović

Beograd, 06. jul 2020. – Stvar je mentalne higijene uzdržati se listanja, gledanja i slušanja onoga što serviraju režimski mediji u Srbiji pod firmom novinarstva, kazala je Jelka Jovanović, urednica Novog magazina i novinarka Danasa.

Ona je u intervjuu za portal Direktno.rs ocenila da nezavisni mediji nisu izgubili svrhu postojanja i da “imaju novi život”.

Ekspanzija portala i širenje društvenih mreža, s narastujućim brojem redakcija koje se uspešno bave istraživačkim novinarstvom i kod nas i u svetu, pokazuje da mediji imaju novi život, preciznije imaće ga kad sakupe više publike nego što je imaju tradicionalani mediji”, kazala je Jovanović.

Dodala je da su značaj izgubili tradicionalni mediji, posebno politički nedeljnici i radio, ili su se pretvorili u “ogoljena propagandna sredstva”, poput televizija i tabloida.

Jovanović je kazala da je aktuelni režim u “dobroj meri” uticao na urušavanje nezavisnih i profesionalnih redakcija, ali i da su devedesete godine bile “nož u samu suštinu novinarstva”.

“Devedesete su bile nož u samu suštinu novinarstva, sa ratno-hučkačkim i ratno-propagandnim manipulacijama, drastičnim kaznama medijima koje su sproveli Šešelj i njegov najbolji đak Vučić”, ocenila je ona.

Jovanović je istakla da su Aleksandar Vučić i SNS većinu medija u Srbiji stavili u direktnu funkciju stranačke propagande.

Prosto, postaje stvar mentalne higijene uzdržati se listanja, gledanja i slušanja onoga što serviraju pod firmom novinarstva. Počev od idolopokloničkog prenošenja svake reči Vučića i njegovih najbližih saradnika, bez pitanja a i kada pitaju, bolje da to ne čine! – bez analize serviranih podataka”, kazala je urednica Novog magazina.

Na pitanje da li se može očekivati da se RTS kao javni servis oslobodi uticaja vlasti na uređivačku politiku, Jovanović je rekla da na otvaranje javnog servisa presudno mogu i moraju uticati ljudi koji tamo rade.

Informativni programu je najveća rak-rana, mada bi se moglo govoriti i o nekim drugim segmentima. Činjenica da su poslednjih godina mnoga zvučna imena otišla pokazuje da nešto debelo ne štima u RTS-u. Svi pritisci sa strane neće biti dovoljni ukoliko urednici i novinari RTS-a ne budu želeli da rade svoj posao kako treba”, ocenila je Jelka Jovanović za Direktno.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…