Jovanović: Simptomi korona virusa slični kao ranije

Foto: Tanjug

Beograd- Pulmolog u laboratoriji „Vatreno oko“ Snežana Jovanović izjavila je da su simptomi korona virusa u ovom talasu slični kao u prethodnom periodu, kada su se pacijenti uglavnom javljali sa temperaturom, bolovima u grlu, glavoboljom.

Ako govorimo o simptomima oni su slični onim simptomima koji su se javili u prethodnim talasima, dakle povišena temperatura koja može i ne mora da se javi kod svih pacijenata, bolovi u guši, glavobolja, jeza, drhtavica, malaksalost, pojedini pacijenti imaju kašalj i može se kod pojedinih pacijenata javiti osip po koži„, rekla je Jovanović za Tanjug.

Pacijenti se, prema njenim rečima, žale i na poremećaj sluha, čula ukusa i mirisa.

Na pitanje da li podvrsta ‘Pirola„, koja se pominje u medijima, trenutno cirkuliše u Srbiji, Jovanović kaže da je trenutno najzastupljenija vrsta „Eris„, koja je detektovana u više od 57 zemalja u svetu, prvi put u februaru ove godine.

Pirola je detektovana negde u 11-12 zemalja, pretpostavljam da je ima i u našoj zemlji, ali još uvek nije potvrđena. Slični su simptomi, ali ono što je karakteristika svake varijante i podvarijante SARS CoV-2 virusa je da nastoje da se prilagode, da prežive. Pirola ima negde preko 30 mutacija više nego Eris i nego Kraken koji je bio do prošle godine prilično dominantan„, rekla je Jovanović.

Jovanović je navela da postoji povećanje broja zaraženih u prethodnom periodu, ali ne toliko kao ranije. Dnevno je, kako kaže, laboratorija „Vatreno oko“ radila oko 3.600 pi-si-ar testova dnevno, a sada 60-70.

Procenat pozitivnih je oko 20 odsto. To nije razlog za brigu, ali bi ljudi trebalo da se zaštite, da nose maske, posebno ako se radi o starijim osobama i bolesnim, koji mogu da dobiju težu sliku„, rekla je ona.

Upitana da li se može očekivati pooštravanje mera prevencije, Jovanović napominje da će to zavisiti od epidemiološke situacije koja se mora procenjivati na dnevnom i nedeljnom nivou.

Jovanović je podsetila da se testiraju osobe koje imaju neke znake infekcije, prvo antigenskim testom, a potom, ako je on negativan, a osoba ima simptome, onda se radi pi-si-ar test.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…