Jovanović: Rat za slobodu medija još nije dobijen

Foto: Tanjug

Beograd – Novinar „Žig info“ Milan Jovanović, čiju su imovinu zapalili po nalogu bivšeg predsednika opšine Grocka Dragoljuba Simonovića, rekao je da je danas dobijena jedna bitka, ali rat za slobodu medija još nije.

Jovanović se novinarima ispred Palate pravde zahvalio svim medijima na podršci tokom „maratonskog“ suđenja, dodajući da je danas poseban dan i da na mlađima ostaje da se izbore za svoju slobodu da pišu, rade i misle svojom glavom.

Očekujem da ova presuda bude poučna za sve one kriminace koji su ušli u svet politike  i da novinari mogu sutra slobodnije da rade svoj posao„, poručio je Jovanović.

Tužilac koji je postupao u ovom predmetu Predrag Milovanović kazao je novinarima da je kao tužilac zadovoljan, ali kao profesionalac nije jer je tražio strože kazne zatvora za okrivljene.

Dodao je da su izrečene kazne svakako strože od prvih prvostepenih kazni koje je izrekao ovaj sud, dodajući da se sudija koji je doneo današnju presudu rukovodio nalogom Apelacionog suda i u postupku je ispravio nedostatke koji su postojali u prethodnom postupku.

Sad su sve moje nade i očekivanja usmerene ka Apelacionom sudu u Beogradu, nadam se da će taj sud doneti jedinu pravičnu odluku, a to je da ovaj postupak bude okončan pravosnažnom osuđujućom presudom za sve okrivljene„, rekao je Milovanović.

Drugi osnovni sud u Beogradu osudio je Simonovića na kaznu zatvora od pet godina zbog podstrekavanja ostalih okrivljenih da zapale kuću Jovanoviću kao vid opomene da prestane da piše o njemu.

Drugoogptuženi Vladimir Mihailović je osuđen na kaznu zatvora od četiri godine, trećeoptuženi Igor Novaković na kaznu zatvora od tri i po godine.

Aleksandar Marinković koji se nalazi u bekstvu je kao direktni izvršilac osuđen na kaznu zatvora od četiri i po godine.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…