Još uvek nema dozvole za protestni koncert inicijative Ne da(vi)mo Beograd

Beograd, 18. oktobar 2016. – Predstavnici Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" saopštili su da od nadležnih institucija još nisu dobili dozvolu za održavanje protestnog koncerta na Trgu Republike zakazanog povodom Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, 20. oktobra, ali, kako su najavili, skup će svakako biti održan.

Na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru, predstavnik Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd"Dobrica Veselinović rekao je da je protestni koncert medijski najavljen i uredno prijavljen policiji i nadležnoj Opštini Stari Grad dve nedelje unapred, ali da još nema odobrenja i dozvola nadležnih institucija.

"Nećemo ustuknuti pred korišćenjem sile i moći, što institucija, što birokratskog aparata" kazao je Veselinović.

Inicijativa je skrenula pažnju na to Gradska uprava u isto vreme i na istom mestu planira obeležavanje Dana oslobođenja Beograda, dok je od gradskog menadžera Gorana Vesića stigla informacija da će izložba povodom obeležavanja 20. oktobra, biti postavljena na platou ispred Skupštine grada umesto na Trgu Republike, kako je bilo ranije najavljeno.

Vesić je dodao da će time biti omogućeno organizatorima koncerta, najavljenog na Trgu Republike, da pokažu "da li zaista žele da obeleže oslobodjenje Beograda ili da ovaj događaj koriste za svoje političke ciljeve".

Iz Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" tvrde da informacija o promeni mesta održavanja izložbe još nije stigla do nadležnih institucija, i ističu da je Inicijativa u svakom slučaju svoj protestni koncert uredno prijavila pre najave dešavanja koje organizuje Gradska uprava.

"Mislimo da je to čist PR, ali se nadamo da će, ipak, u narednim satima sve biti rešeno", kazao je Veselinović.

Kako je najavljeno, na protestnom koncertu koji je zakazan od 18 do 23 sata, trebalo bi da nastupe grupe i muzičari Jarboli, Prti Bee Gee, Lira Vega, Smoke Mardeljana, Kazna za uši, Fish in oil i DJ Flip. Program će voditi pisac Marko Vidojković.

Predstavnici Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" su na konferenciji za novinare podelili i plakate sa podacima o finansiranju njihovog rada, ne bi li, kako su naveli, razrešili sve nedoumice na tu temu.

Prema tim podacima, Inicijativa je od 19. maja do 5. oktobra prikupila 918.352 dinara donacija, što su joj isključivi izvori finansiranja. Od toga je 54 odsto uplata iz Srbije, 17 odsto su uplate iz inostranstva, sedam odsto prihoda je od kupovine zbirke "Čiji grad", 22 odsto su uplate preko PayPal-a.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…